Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ryba w ziołach

Anna Kot
Filety z morszczuka w pomidorach, oliwkach, cebuli i tymianku
Filety z morszczuka w pomidorach, oliwkach, cebuli i tymianku Anna Kot
Idealna potrawa obiadowa lub na kolację. Dla tych, co nie jedzą mięsa albo po prostu lubią ryby. Przygotowywałam już filety świeże i mrożone - nie sposób zepsuć tę potrawę. A delikatny sos powstały z połączenia pieczonych warzyw, oliwek i tymianku jest niezwykle oryginalny.

Składniki

  • ½ kg filetów - dorsz, mintaj, morszczuk itp.
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 1-2 cebule dymki ze szczypiorkiem
  • mały słoik zielonych oliwek
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz, sól
  • sok z cytryny

Wykonanie:
Filety opłukać, posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny i lekko obsypać tymiankiem. Do naczynia żaroodpornego wlać łyżkę oliwy. Na spodzie ułożyć kilka plasterków pomidora, rozsypać pokrojona w plastry cebulę i oliwki. Na tym ułożyć warstwę ryby. I znów obłożyć pomidorami, cebulą i oliwkami. Jeśli filety jeszcze pozostaną, powtórzyć kolejność - ryba, a na niej warzywa.
Naczynie przykryć i odstawić na około ½ do 1 godziny.
Po tym czasie piec w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem około 25-30 minut w temp. 180 st.
No i jak to w moich przepisach bywa - samo przygotowanie potrawy nie trwa dłużej niż 20 minut. Oczywiście trzeba dodac pieczenie i "przegryzanie się" składników. No ale w tym czasie można gotować już coś innego...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski