Składniki
- ½ kg filetów - dorsz, mintaj, morszczuk itp.
- 2 średniej wielkości pomidory
- 1-2 cebule dymki ze szczypiorkiem
- mały słoik zielonych oliwek
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżki oliwy
- pieprz, sól
- sok z cytryny
Wykonanie:
Filety opłukać, posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny i lekko obsypać tymiankiem. Do naczynia żaroodpornego wlać łyżkę oliwy. Na spodzie ułożyć kilka plasterków pomidora, rozsypać pokrojona w plastry cebulę i oliwki. Na tym ułożyć warstwę ryby. I znów obłożyć pomidorami, cebulą i oliwkami. Jeśli filety jeszcze pozostaną, powtórzyć kolejność - ryba, a na niej warzywa.
Naczynie przykryć i odstawić na około ½ do 1 godziny.
Po tym czasie piec w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem około 25-30 minut w temp. 180 st.
No i jak to w moich przepisach bywa - samo przygotowanie potrawy nie trwa dłużej niż 20 minut. Oczywiście trzeba dodac pieczenie i "przegryzanie się" składników. No ale w tym czasie można gotować już coś innego...
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?