Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rydze duszone

Waldemar Kurowski
Sezon grzybowy w pełni więc trzeba to wykorzystać. Obecnie rzadko w naszych lasach można spotkać rydze. Można jednak kupić je na straganie. Fakt, że są drogie, ale warto nabyć, bo smak jest niepowtarzalny. Rydz jest jednym z najsmaczniejszych grzybów. Zatem dzisiaj polecam Rydze duszone.

Starannie oczyszczone i umyte pod bieżącą wodą kapelusze rydzów średniej wielkości, obsmażam na maśle.
Cebulę obieram, płuczę, kroję w piórka, przesmażam na maśle, dodaję rydze, duszę do miękkości i odparowuję.
Gotowe grzyby przyprawiam solą i pieprzem do smaku, przekładam do salaterki i posypuję drobno posiekaną zieloną pietruszką.
Podaję jako dodatek do mięs lub samodzielną potrawę z makaronem albo kaszą.

Składniki na 4 osoby:

  • 70 dag rydzów
  • 1 cebula
  • masło do smażenia (rydze lubią dużo masła)
  • sól i pieprz do smaku
  • zielona pietruszka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski