Rzeźnicy i masarze ocenią smak i skład wielkopolskich wędlin

Elżbieta Podolska
Paweł Miecznik
Wielkopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy, Kucharzy tradycyjnie przez Świętami Wielkanocnymi przeprowadzi w piątek certyfikację wyrobów. Ocenie poddane zostaną 4 tradycyjne produkty: szynka tylna gotowana, wędzonka krotoszyńska, kiełbasa polska wędzona i biała parzona wielkopolska.

Kapituła pod przewodnictwem prof. Edwarda Pośpiecha w tym roku oceniać będzie nie tylko smak, wygląd, kolor, ale po raz pierwszy zostaną przeprowadzone badania laboratoryjne.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

- Chcemy w ten sposób sprawdzić, czy nie są stosowane jakiekolwiek niedopuszczalne składniki chemiczne, organiczne, wiążące wodę - mówi Hieronim Maryniak, wiceprzewodniczący kapituły. - Chcemy pokazać, że nasze wyroby są nie tylko smaczne, ale też doskonałej jakości pod każdym względem.

Certyfikat zostanie przyznany na rok, a producenci dobrowolnie zgadzają się w tym okresie poddawać wyrywkowym kontrolom jakości. Warto wiec przed świętami będzie szukać certyfikowanych wędlin.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 4

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

f
farys1
Wielkanoc sie zbliza wiec trzeba zarobic na nas,soja ulepszaczami smaku,srodkami od ktorych puchna " wyroby " z nazwy " szynka " czy inna " kielbasa " . Juz dzisiaj jest wiadomo ze to i tamto dziwadlo bedzie super bo oceniac beda asiory ktore te specjaly produkuja na bazie wlasnych " Wielkopolskich receptur " ! Jeszcze ci fachmani nie wytlumaczyli sie ze soli asfaltowej a juz beda nam mydlic oczy jakie to dobre co smakuja za nas maluczkich,nic tylko kupowac. Pytam sie ,gdzie moge kupic " uczciwa niefaszerowana szynke " jak u Dawodowskiego ? Przeciez mieso jest fachowcoa mamy od cholery a wyglada na to ze winna jest nieuczciwa szynka .
w
wypierdek mamuta.
jeszcze niektóre wyroby są dobre.
Ciekawe czy kapituła powie to samo co konsumenci, czy zagra inny mechanizm?
f
farys1
Wszedzie te same badziewie,habaje zeszly na przyslowiowe psy!!! Wszystkie "wyroby " sa ulepszone dla zysku producenta i zadne oceny " fachowcow " tego nie zmienia,dobre wedliny sa na codzien a nie tylko jak teraz na MTP
z
zza winkla
jakiej soli używali do tych wyrobów? Jeżeli nie to bojkotuję wszystkie ich produkty.
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski
Dodaj ogłoszenie