Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rzeźnicy i masarze ocenią smak i skład wielkopolskich wędlin

Elżbieta Podolska
Paweł Miecznik
Wielkopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy, Kucharzy tradycyjnie przez Świętami Wielkanocnymi przeprowadzi w piątek certyfikację wyrobów. Ocenie poddane zostaną 4 tradycyjne produkty: szynka tylna gotowana, wędzonka krotoszyńska, kiełbasa polska wędzona i biała parzona wielkopolska.

Kapituła pod przewodnictwem prof. Edwarda Pośpiecha w tym roku oceniać będzie nie tylko smak, wygląd, kolor, ale po raz pierwszy zostaną przeprowadzone badania laboratoryjne.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

- Chcemy w ten sposób sprawdzić, czy nie są stosowane jakiekolwiek niedopuszczalne składniki chemiczne, organiczne, wiążące wodę - mówi Hieronim Maryniak, wiceprzewodniczący kapituły. - Chcemy pokazać, że nasze wyroby są nie tylko smaczne, ale też doskonałej jakości pod każdym względem.

Certyfikat zostanie przyznany na rok, a producenci dobrowolnie zgadzają się w tym okresie poddawać wyrywkowym kontrolom jakości. Warto wiec przed świętami będzie szukać certyfikowanych wędlin.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski