Kapituła pod przewodnictwem prof. Edwarda Pośpiecha w tym roku oceniać będzie nie tylko smak, wygląd, kolor, ale po raz pierwszy zostaną przeprowadzone badania laboratoryjne.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
- Chcemy w ten sposób sprawdzić, czy nie są stosowane jakiekolwiek niedopuszczalne składniki chemiczne, organiczne, wiążące wodę - mówi Hieronim Maryniak, wiceprzewodniczący kapituły. - Chcemy pokazać, że nasze wyroby są nie tylko smaczne, ale też doskonałej jakości pod każdym względem.
Certyfikat zostanie przyznany na rok, a producenci dobrowolnie zgadzają się w tym okresie poddawać wyrywkowym kontrolom jakości. Warto wiec przed świętami będzie szukać certyfikowanych wędlin.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?