18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rzeżucha to nie tylko dekoracja. Przepisy

Elżbieta Podolska
Archiwum Polskapresse
Rzeżucha to nie tylko dekoracja. To także pyszny składnik sałatek, a także doskonały dodatek np. do kanapek, szczególnie teraz na przednówku, kiedy o zdrową zieleniną bez nawozów bardzo trudno.

ZOBACZ TAKŻE:Wielkanocne przepisy na śniadanie

Trzeba tylko pamiętać, że ma ona mocny, specyficzny smak i nie każdy go lubi. Komponując więc przeróżne sałatki uważajmy z ilością, żeby nie przytłoczyła innych smaków.

Jak ktoś jest jej miłośnikiem to może hodować ją przez cały rok w domu na balkonie czy w ogródku. Można także kupować bardzo zdrowe kiełki rzeżuchy.

Sałata z rzeżuchą

SKŁADNIKI:

główka zielonej sałaty
3 średnie pomidory
por
kilka rzodkiewek
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól morska
pieprz ziołowy
bazylia
rzeżucha

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Sposób przygotowania

Sałatę umyć i delikatnie osuszyć w maszynce, albo ręcznikiem papierowym. Porwać na kawałki.
Pomidory umyć i pokroić w kostkę.
Rzodkiewkę pokroić w kostkę tak jak czosnek po obraniu.
Wrzucać warstwami do miski (będzie ładnie wyglądało) tuż przed podaniem dodać oliwę z oliwek i przyprawy (tuż przed podaniem, bo wtedy sałata nie robi się miękka. To sałatka, która raczej nie powinna długo czekać na podanie).
Posypać posiekaną rzeżuchą.
Wymieszać delikatnie już na stole.

Szynka plus rzeżucha czyli świąteczna sałatka

SKŁADNIKI:
4 plastry szynki wiejskiej
pomidor
sałata
pół kubeczka dużego jogurtu
duży ząbek czosnku
zioła
sól i pieprz

ZOBACZ TAKŻE:Przepis na wielkanocne kiszone jajka

Sposób przygotowania:
Jogurt wymieszać z posiekanym drobniutko czosnkiem, dodać zioła i odstawić sos na chwilę do lodówki.
Sałatkę umyć i osuszyć. Porwać na kawałki.
Pomidory pokroić na mniejsze cząstki. Pokroić w paseczki szynkę.
Układać na talerzykach lub w misce warstwami. Dodać przyprawy do smaku.
Posypać posiekaną rzeżuchą i polać sosem.

Rzeżucha z żółtym serem

SKŁADNIKI:
5 dag ostrego żółtego sera
5 dag łagodnego żółtego sera
1/2 sałaty
1 ogórek
1/2 pęczka rzodkiewek
1/2 pęczka dymki
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej rzeżuchy
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Żółty ser pokroić w wąskie paseczki.
Sałatę opłukać i osuszyć. Porwać.
Ogórka obrać i pokroić w półplasterki.
Dymkę posiekać, rzodkiewki pokroić w kostkę.
Przygotować sos z jogurtu z majonezem z dodatkiem posiekanego drobniutko czosnkiem i posiekaną rzeżuchą.
Przyprawić do smaku. Wymieszać warzywa z sosem. I posypać na koniec posiekaną rzeżuchą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski