ZOBACZ TAKŻE:Wielkanocne przepisy na śniadanie
Trzeba tylko pamiętać, że ma ona mocny, specyficzny smak i nie każdy go lubi. Komponując więc przeróżne sałatki uważajmy z ilością, żeby nie przytłoczyła innych smaków.
Jak ktoś jest jej miłośnikiem to może hodować ją przez cały rok w domu na balkonie czy w ogródku. Można także kupować bardzo zdrowe kiełki rzeżuchy.
Sałata z rzeżuchą
SKŁADNIKI:
główka zielonej sałaty
3 średnie pomidory
por
kilka rzodkiewek
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól morska
pieprz ziołowy
bazylia
rzeżucha
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Sposób przygotowania
Sałatę umyć i delikatnie osuszyć w maszynce, albo ręcznikiem papierowym. Porwać na kawałki.
Pomidory umyć i pokroić w kostkę.
Rzodkiewkę pokroić w kostkę tak jak czosnek po obraniu.
Wrzucać warstwami do miski (będzie ładnie wyglądało) tuż przed podaniem dodać oliwę z oliwek i przyprawy (tuż przed podaniem, bo wtedy sałata nie robi się miękka. To sałatka, która raczej nie powinna długo czekać na podanie).
Posypać posiekaną rzeżuchą.
Wymieszać delikatnie już na stole.
Szynka plus rzeżucha czyli świąteczna sałatka
SKŁADNIKI:
4 plastry szynki wiejskiej
pomidor
sałata
pół kubeczka dużego jogurtu
duży ząbek czosnku
zioła
sól i pieprz
ZOBACZ TAKŻE:Przepis na wielkanocne kiszone jajka
Sposób przygotowania:
Jogurt wymieszać z posiekanym drobniutko czosnkiem, dodać zioła i odstawić sos na chwilę do lodówki.
Sałatkę umyć i osuszyć. Porwać na kawałki.
Pomidory pokroić na mniejsze cząstki. Pokroić w paseczki szynkę.
Układać na talerzykach lub w misce warstwami. Dodać przyprawy do smaku.
Posypać posiekaną rzeżuchą i polać sosem.
Rzeżucha z żółtym serem
SKŁADNIKI:
5 dag ostrego żółtego sera
5 dag łagodnego żółtego sera
1/2 sałaty
1 ogórek
1/2 pęczka rzodkiewek
1/2 pęczka dymki
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej rzeżuchy
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Żółty ser pokroić w wąskie paseczki.
Sałatę opłukać i osuszyć. Porwać.
Ogórka obrać i pokroić w półplasterki.
Dymkę posiekać, rzodkiewki pokroić w kostkę.
Przygotować sos z jogurtu z majonezem z dodatkiem posiekanego drobniutko czosnkiem i posiekaną rzeżuchą.
Przyprawić do smaku. Wymieszać warzywa z sosem. I posypać na koniec posiekaną rzeżuchą.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?