Potrawa, przyrządzana z jadalnego papieru ryżowego lub ciasta pszennego, nadziewana farszem, a następnie smażona na głębokim tłuszczu. Farsz do Sajgonek przyrządza się na rozmaite sposoby, a najbardziej popularny opiera swoją recepturę na warzywach i wieprzowinie.
Sajgonki należy smażyć na rozgrzanej patelni, na głębokim oleju lub we frytkownicy, w temperaturze 190 stopni przez 5 minut. Najlepiej smakują po obróbce na głębokim tłuszczu, jednak dbającym o linię proponujemy również wersję dietetyczną. Zawsze możemy wyłożyć sajgonki na formę do pieczenia i umieścić w rozgrzanym piekarniku. Czas przygotowania to około 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Po ugotowaniu podajemy je z sosem słodko–kwaśnym.
Składniki:
Nadzienie:
- 500 gramów karkówki wieprzowej
- 150 gramów poszatkowanej kapusty lub kalarepki pokrojonej w słupki albo kiełków fasolki mung
- 8 grzybów mun (namoczonych i pokrojonych w paseczki)
- 50 gramów makaronu sojowego
- 1 żółtko
- sól
- pieprz
- prażona cebulka
Oraz:
- paczka arkuszy papieru ryżowego do zawinięcia sajgonek
- olej do głębokiego smażenia
Sos:
- 4 łyżeczki wody
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 posiekana papryczka chili
- 2 łyżeczki cukru
- 2 posiekane ząbki czosnku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?