Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sakiewki (gmina Sieroszewice)

red
Sakiewki (gmina Sieroszewice)
Sakiewki (gmina Sieroszewice) archiwum

Składniki na 3-4 sakiewki:

  • 1 polędwica wieprzowa
  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej grubej
  • 20 dag pieczarek
  • 2 całe jajka
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 1 por
  • 1 łyżka masła.

Sposób przygotowania:
Polędwicę dzielimy w zależności od wielkości na 3-4 części. Każdą rozbijamy na duże okręgi tak, aby środek był grubszy, a boki cienkie, ale nie podziurawione. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Kaszę gotujemy do miękkości. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w drobną kostkę. Pieczarki i por podsmażamy do miękkości na 1 łyżce masła (nie dusimy). Do wystudzonej kaszy dodajemy pieczarki, por i jajka.

Gotowy farsz doprawiamy przyprawami. Gdy jest zbyt „wodnity” dodajemy odrobinę bułki tartej. Na środek rozbitej polędwicy układamy po kopiastej łyżce farszu. Zawijamy ją w sakiewki, ściskamy w kwiatuszek i związujemy nitką. W kwiatek można włożyć plasterek czosnku i gałązkę rozmarynu. Sakiewki podlewamy odrobiną oleju lub bulionem. Wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 40 min. Potem zdejmujemy nić i przewiązujemy je węzełkiem z zaparzonej pory. Polecamy z surówką, ryżem lub kaszą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski