Składniki na 3-4 sakiewki:
- 1 polędwica wieprzowa
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej grubej
- 20 dag pieczarek
- 2 całe jajka
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 1 por
- 1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
Polędwicę dzielimy w zależności od wielkości na 3-4 części. Każdą rozbijamy na duże okręgi tak, aby środek był grubszy, a boki cienkie, ale nie podziurawione. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Kaszę gotujemy do miękkości. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w drobną kostkę. Pieczarki i por podsmażamy do miękkości na 1 łyżce masła (nie dusimy). Do wystudzonej kaszy dodajemy pieczarki, por i jajka.
Gotowy farsz doprawiamy przyprawami. Gdy jest zbyt „wodnity” dodajemy odrobinę bułki tartej. Na środek rozbitej polędwicy układamy po kopiastej łyżce farszu. Zawijamy ją w sakiewki, ściskamy w kwiatuszek i związujemy nitką. W kwiatek można włożyć plasterek czosnku i gałązkę rozmarynu. Sakiewki podlewamy odrobiną oleju lub bulionem. Wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 40 min. Potem zdejmujemy nić i przewiązujemy je węzełkiem z zaparzonej pory. Polecamy z surówką, ryżem lub kaszą.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?