Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sałata z grillowanych warzyw i sera feta. Przepis Aleksandry Borawskiej

Aleksandra Borawska
Sałata z grillowanych warzyw i sera feta
Sałata z grillowanych warzyw i sera feta Aleksandra Borawska
Prezentujemy przepis na danie konkursowe z papryką. Jego autorem jest Aleksandra Borawska.

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 mała cukinia
  • 1 bakłażan
  • 100 gramów sera feta, najlepiej koziego
  • 8-10 zielonych oliwek
  • pół cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:
Cukinię i bakłażana pokroić w cienkie plastry, posypać solą i odstawić na 20 minut, by warzywa puściły wodę. Papryki pokroić w paski, a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa piec na grillu, patelni grillowej lub w piekarniku z funkcją grilla przez około 15 minut, aż będą miękkie, z lekko brązową skórką. W międzyczasie pokroić oliwki na plasterki, a ser feta w kostkę. Całość wrzucić do salaterki i wymieszać, przyprawiając solą oraz ziołami prowansalskimi i dodając oliwę z oliwek oraz ocet balsamiczny.
Życzę przyjemności w odkrywaniu zupełnie nowych smaków dobrze znanych warzyw!
ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski