Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka brokułowa z pomarańczą

Anastazja Bezduszna
W upały powinniśmy uważać na dietetyczne pułapki - potrawy i napoje, które tylko z pozoru wyglądają na lekkie lub gaszące pragnienie. Na czarnej liście dietetycy umieścili m.in. smażone mięso, sery podpuszczkowe, tłuste przetwory mleczne, a także chipsy, warzywa strączkowe. Zamiast tego sięgajmy częściej po gotowane warzywa.

Składniki:

  • 500 g brokułów,
  • 2 pomarańcze,
  • 100 g winogron bez pestek,
  • sok z połowy cytryny,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Do wrzątku wrzucamy podzielone na różyczki brokuły i dodajemy kroplę octu. Gotujemy przez 3-4 minuty. Po upływie tego czasu studzimy pod zimną wodą. Winogrona możemy rozdzielić na pół. Zdejmujemy skórkę z pomarańczy i kroimy w drobne paseczki. Oblewamy wrzątkiem. Oczyszczone pomarańcze kroimy, a sok pozostały po krojeniu dodajemy do wcześniej przygotowanego soku z cytryny. Do jogurtu dodajemy musztardę i wlewamy mieszankę soków. Wykładamy na talerzy brokuły, winogrona oraz pomarańcze i polewamy sosem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski