Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka makaronowa ze smażonym boczkiem, awokado i pomidorkami koktajlowymi

Anastazja Bezduszna
lubella
Gotując makarony, najczęściej wybieramy świderki oraz spaghetti. Natomiast ulubionym dodatkiem do dań makaronowych jest mięso oraz sosy na bazie pomidorów.

Składniki:

  • makaron muszelki
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • miękkie awokado
  • 2 plastrów boczku wędzonego
  • 2 łyżki majonez
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy, pilnując by był al dente, odlewamy i studzimy. Boczek kroimy w mniejsze kawałki i smażymy aż będzie chrupki i dodajemy do makaronu. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki a awokado w kostkę i też dodajemy do makaronu. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy majonez i śmietanę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem schładzamy około 30 minut w lodówce.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski