Składniki:
- 1 brokuł
- 500 g kurczaka
- 1 puszka kukurydzy
- 150 g makaronu kokardki
garść parmezanu w płatkach na wierzch
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól. pieprz
Sos czosnkowy
4 łyżki jogurtu
2 majonezu
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Wykonanie:
Kurczaka umyć, oczyścić z błonek i chrząstek i pokroić w kosteczkę. Doprawić przyprawą gyros, słodką papryką, solą pieprzem, czosnkiem granulowanym. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i podsmażyć kurczaka na złoty kolor.
W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Na gotującą się wodę wrzucić makaron i gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić do przestygnięcia.
Brokuła podzielić na różyczki. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli, cukru oraz soku z cytryny. Na gotującą się wodę wyłożyć brokuła i gotować ok. 6 minut. Odcedzić i odstawić do przestygnięcia.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
Sałatkę układać warstwowo: makaron, brokuł, kukurydza, kurczak, sos, makaron, brokuł, kukurydza, kurczak, sos, płatki parmezanu, brokuł do dekoracji.