Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka z arbuza z serem i miętą

Anastazja Bezduszna
AB
Arbuz, zawierający w sobie 92 procent wody, najczęściej jemy oddzielnie. Schłodzony pokrojony owoc może stanowić deser lub przekąskę. Jednak w kuchni bałkańskiej podają go z serem, pestkami dyni i miętą.

- Taką tradycyjną sałatkę podaje się z serem typu bałkańskiego, zwanym jeszcze solankowym. Może nim być popularny w Polsce grecki ser Feta - podpowiada Jarosław Wołyński, szef kuchni restauracji Pod Niebieniem.

Składniki:

  • 1/2 średniego arbuza,
  • 200 g sera feta,
  • prażony słonecznik i pestki dyni

Sos:

  • pęczek mięty,
  • 2 łyżki miodu
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:
Mocno schłodzonego arbuza kroimy w średnią kostkę i układamy na talerzach. Kruszymy na wierzch ser feta. Wszystko posypujemy nasionami. W osobnym naczyniu mieszamy posiekaną miętę z miodem i sokiem z cytryny. Polewamy gotowym sosem sałatkę. Podajemy od razu po zrobieniu, by była zimna.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski