Sałatka z arbuza z serem i miętą

Anastazja Bezduszna
AB
Udostępnij:
Arbuz, zawierający w sobie 92 procent wody, najczęściej jemy oddzielnie. Schłodzony pokrojony owoc może stanowić deser lub przekąskę. Jednak w kuchni bałkańskiej podają go z serem, pestkami dyni i miętą.

- Taką tradycyjną sałatkę podaje się z serem typu bałkańskiego, zwanym jeszcze solankowym. Może nim być popularny w Polsce grecki ser Feta - podpowiada Jarosław Wołyński, szef kuchni restauracji Pod Niebieniem.

Składniki:

  • 1/2 średniego arbuza,
  • 200 g sera feta,
  • prażony słonecznik i pestki dyni

Sos:

  • pęczek mięty,
  • 2 łyżki miodu
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:
Mocno schłodzonego arbuza kroimy w średnią kostkę i układamy na talerzach. Kruszymy na wierzch ser feta. Wszystko posypujemy nasionami. W osobnym naczyniu mieszamy posiekaną miętę z miodem i sokiem z cytryny. Polewamy gotowym sosem sałatkę. Podajemy od razu po zrobieniu, by była zimna.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie