Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka z pszenicą i bobem

Anastazja Bezduszna
Pyszną sałatkę z pszenicy z bobem przygotowała Didem Senol z restauracji Maya Locanta, która przyjechała z Istambulu do Poznania inspirować się polską kuchnią w ramach polsko-tureckiego "Cook for Book" organizowanego przez poznańską restaurację Concordia Taste wspólnie z Instytutem Adama Mickiewicza.

Składniki:

  • szklanka bobu,
  • szklanka pszenicy,
  • garść czerwonych porzeczek,
  • garść posiekanego koperku,
  • sok z połowy cytryny,
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Młody bób gotować 4-5 minut i obrać. Pszenicę ugotować al dente i zostawić do ostygnięcia. Bób wymieszać z porzeczkami i koperkiem i skropić obficie sokiem z cytryny. Dodać do pszenicy, posolić i popieprzyć do smaku, wlać kilka łyżek oleju rzepakowego i wszystko razem wymieszać. Odstawić, żeby się "przegryzło". Sałatkę podajemy na zimno - jako dodatek do mięs lub samodzielne danie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski