Składniki:
- szklanka bobu,
- szklanka pszenicy,
- garść czerwonych porzeczek,
- garść posiekanego koperku,
- sok z połowy cytryny,
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Młody bób gotować 4-5 minut i obrać. Pszenicę ugotować al dente i zostawić do ostygnięcia. Bób wymieszać z porzeczkami i koperkiem i skropić obficie sokiem z cytryny. Dodać do pszenicy, posolić i popieprzyć do smaku, wlać kilka łyżek oleju rzepakowego i wszystko razem wymieszać. Odstawić, żeby się "przegryzło". Sałatkę podajemy na zimno - jako dodatek do mięs lub samodzielne danie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?