Sałatka z pszenicą i bobem

Anastazja Bezduszna
Udostępnij:
Pyszną sałatkę z pszenicy z bobem przygotowała Didem Senol z restauracji Maya Locanta, która przyjechała z Istambulu do Poznania inspirować się polską kuchnią w ramach polsko-tureckiego "Cook for Book" organizowanego przez poznańską restaurację Concordia Taste wspólnie z Instytutem Adama Mickiewicza.

Składniki:

  • szklanka bobu,
  • szklanka pszenicy,
  • garść czerwonych porzeczek,
  • garść posiekanego koperku,
  • sok z połowy cytryny,
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Młody bób gotować 4-5 minut i obrać. Pszenicę ugotować al dente i zostawić do ostygnięcia. Bób wymieszać z porzeczkami i koperkiem i skropić obficie sokiem z cytryny. Dodać do pszenicy, posolić i popieprzyć do smaku, wlać kilka łyżek oleju rzepakowego i wszystko razem wymieszać. Odstawić, żeby się "przegryzło". Sałatkę podajemy na zimno - jako dodatek do mięs lub samodzielne danie.

Wideo

Komentarze 4

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Ataturek
bo tak chciał żywić Niemców w wersji all inclusive!
&22
Nie po to zlikwidowano kartki na mięso i mamy wolny rynek, żeby jeść jak za okupacji nasi rodzice musieli.
p
pochłaniacz
ser prastary albo ostryg zakamary...?
p
podjadek
naprawdę jesteś bezduszna, komu to każesz jeść?
Menu jak za okupacji. Jeszcze chleb z brukwi i szczaw z rowu?
Dodaj ogłoszenie