Mandarynka to mniejsza i młodsza siostra pomarańczy, która pochodzi z Chin i Indochin. W Europie jej uprawę rozpoczęto w XIX wieku w rejonie Morza Śródziemnego. Mandarynka nie tylko doskonale smakuje, ale i pięknie pachnie. Z aromatycznej skórki otrzymuje się ceniony w przemyśle perfumeryjnym olejek mandarynkowy. W naszej kuchni owoc ten warto wykorzystywać przede wszystkim do przyrządzania przeróżnych sałatek i koktajli.
Sałatka z roszponką i mandarynkami
Składniki na sałatkę:
- 3 garście roszponki
- puszka mandarynek
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- nieduży pęczek szczypiorku
Składniki na dressing:
- odrobina soku z puszki po mandarynkach
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
Roszponkę dokładnie myjemy, a następnie przekładamy do miski. Mandarynki odsączamy, paprykę i cebulę kroimy w paseczki. Szczypiorek drobno siekamy. Następnie wszystkie te składniki dorzucamy do roszponki. Składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?