Sałatka z szynką szwajcarską i melonem

Anastazja Bezduszna
Anastazja Bezduszna
Udostępnij:
Spożywanie niektórych potraw przy 30- stopniowym upale nie tylko męczy organizm, ale może skończyć się kilkoma nadprogramowymi kilogramami. Wysoka temperatura - paradoksalnie - nie sprzyja szybkiemu spalaniu. Letnia dieta, zwłaszcza w ekstremalnie ciepłe dni, powinna być lekka i bogata w warzywa i owoce.

Składniki:

  • 100 g szynki szwajcarskiej,
  • 100 g melona,
  • 100 g sera mozzarella,
  • 200 ml koniaku,
  • 80 g masła,
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego

Sposób przygotowania:
Kroimy w kostkę melona i mozzarellę. Z melona można również formować kulki łyżką do lodów. W paseczki kroimy szynkę. By przygotować sos, na rozgrzaną patelnię wylewamy koniak. Kiedy wyparuje jedna trzecia koniaku dodajemy masło oraz ocet balsamiczny. Całość mieszamy do momenty, kiedy masło roztopi się. Połowę sosu wylewamy na talerz. Następnie wykładamy melon, mozzarellę i szynkę. Polewamy pozostałym sosem.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie