Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Agnieszka Ciborek
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem Agnieszka Ciborek
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z rybą. Jego autorem jest Agnieszka Ciborek.

Składniki:
2

  • 00 g ulubionych salat (na przykład: lodowa, strzępiasta, rukola)
  • 2 ugotowane jajka
  • puszka tuńczyka w zalewie
  • kilka czarnych oliwek
  • 1 pomarańcza

Składniki na dressing:
mały majonez
2 sztuki anchois z puszki
3 łyżki startego parmezanu
1 ząbek czosnku
100 ml przegotowanej wody
sól, biały pieprz

Wszystkie składniki na dresing blendujemy, doprawiamy solą i białym pieprzem. Sałaty myjemy, suszymy i mieszamy z przygotowanym dresingiem, układamy w naczyniu, posypujemy kawałkami tuńczyka z puszki. Układamy dookoła pokrojone jajka w ćwiartki i oliwki. Pomarańczę obieramy tak jak jabłko dookoła osi, starając się żeby nie zerwać skórki (zrobimy z niej dekorację). Następnie usuwamy białą część i wycinamy filety z pomarańczy, które dodajemy do sałatki. Skórkę bardzo ciasno zwijamy w rulonik i z jednej strony zaczyna nam się robić kształt różyczki, tak zwiniętą różyczką dekorujemy naszą sałatkę.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie