Składniki:
- 1 duży stek z tuńczyka
- 200 g ulubionych salat (na przykład: lodowa, strzępiasta, rukola)
- 1 opakowanie sezamu
- 2 czerwone cebule
- kilka pomidorków koktajlowych
- balsamico
- olej
- sól
- 300 ml czerwonego wina
Składniki na dressing:
- 1 świeża bazylia
- 1 pęczek pietruszki (można dodać garść rukoli)
- 200 ml oleju
- 100 ml wody
- pół słoiczka musztardy francuskiej gruboziarnistej
- 2-3 łyżki musztardy sarepskiej
- 2-3 łyżeczki octu
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Zaczniemy od dressingu. Bazylię ścinamy, wrzucamy do naczynia razem z pietruszką, dodajemy olej i czosnek, blendujemy - stopniowo - dolewając wody. Doprawiamy do smaku: musztardą sarepską, solą, pieprzem, cukrem i octem. Znów blendujemy. Dresing powinien być słodko-kwaśny i dość gęsty; na koniec dokładamy musztardę francuską, ale już nie blendujemy tylko mieszamy.
Sałaty mieszamy z dresingiem i układamy w naczyniu. Cebule kroimy w ćwiartki zalewamy winem, dodajemy do smaku balsamico i gotujemy do miękkości. Stek z tuńczyka solimy i kroimy w długie i szerokie paski, skrapiamy je dokładnie olejem i obtaczamy w sezamie. Następnie mocno rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy nasze paski około 30 sekund z każdej strony.
Ryba musi być usmażona z zewnątrz, ale lekko różowa w środku (można ją delikatnie naciąć i sprawdzić jak wygląda w środku, jeśli będzie za surowa przytrzymać jeszcze chwilę, ale nie za długo żeby nie spalić sezamu). Gotowe paski naszej ryby pokroić w grubsze plastry i ułożyć na sałatce wraz z cebulą, ozdobić pomidorkami koktajlowymi.
ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?