Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka z tuńczykiem

Magdalena Baranowska-Szczepańska
Osoby, które nie lubią majonezu mogą zjeść sałatkę bez tego dodatku.
Osoby, które nie lubią majonezu mogą zjeść sałatkę bez tego dodatku. Marcin Idczak
Tę sałatkę jeść można o każdej porze roku. Produkty, z których się ją przygotowuje są dostępne w każdym sklepie. Robi się ją kilka minut, a smakuje wybornie.

Sałatka nie jest niskokaloryczna, ale jest bardzo pożywna. Nie trzeba jej przygryzać chlebem, bo jest syta. Doskonale pasuje na lunch w pracy. Można ją zrobić rano w domu i przynieść ze sobą do pracy. W takiej sytuacji jednak nie polecam dodawania do niej cebuli.

Składniki:
główka sałaty
3 pomidory (ze skórką)
3 jajka (ugotowane na twardo)
1 mała cebula
oliwki (najlepiej smakowo pasują zielone, ale ładniej wyglądają czarne)
puszka tuńczyka w oleju (ten w sosie własnym ma zbyt mało wyrazisty smak)
3 łyżki majonezu
sól

Sposób przygotowania:
Sałatę umyć, wysuszyć i podrobić, wrzucić do miski. Pokroić w nierównomierne kształty ugotowane jajka, pomidory oraz w krążki cebulę (może być czerwona). Następnie dodać oliwki (bez wody) i tuńczyka (z olejem, w którym był zamoczony). Wszystko delikatnie wymieszać i dodać 3 łyżki majonezu, szczyptę soli. Odstawić do lodówki na 20 minut.

Ważne jest to, by sałatkę zjeść tego samego dnia, w którym została przygotowana. Następnego dnia nie smakuje już tak dobrze.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski