Sałatka nie jest niskokaloryczna, ale jest bardzo pożywna. Nie trzeba jej przygryzać chlebem, bo jest syta. Doskonale pasuje na lunch w pracy. Można ją zrobić rano w domu i przynieść ze sobą do pracy. W takiej sytuacji jednak nie polecam dodawania do niej cebuli.
Składniki:
główka sałaty
3 pomidory (ze skórką)
3 jajka (ugotowane na twardo)
1 mała cebula
oliwki (najlepiej smakowo pasują zielone, ale ładniej wyglądają czarne)
puszka tuńczyka w oleju (ten w sosie własnym ma zbyt mało wyrazisty smak)
3 łyżki majonezu
sól
Sposób przygotowania:
Sałatę umyć, wysuszyć i podrobić, wrzucić do miski. Pokroić w nierównomierne kształty ugotowane jajka, pomidory oraz w krążki cebulę (może być czerwona). Następnie dodać oliwki (bez wody) i tuńczyka (z olejem, w którym był zamoczony). Wszystko delikatnie wymieszać i dodać 3 łyżki majonezu, szczyptę soli. Odstawić do lodówki na 20 minut.
Ważne jest to, by sałatkę zjeść tego samego dnia, w którym została przygotowana. Następnego dnia nie smakuje już tak dobrze.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?