Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka z winogron z serem pleśniowym [PRZEPIS]

Anastazja Bezduszna
KaMos
Wiosna inspiruje do eksperymentów kulinarnych. Po zimnie warto zmodyfikować swoje menu i wprowadzić do niego więcej sałatek. Aby sałatka była pyszna i zdrowa, urozmaićmy ją serem pleśniowym. Zyskamy danie bogate w wartości odżywcze, które doda energii i będzie rozkoszą dla podniebienia. To świetna alternatywa dla klasycznej kanapki. Doskonała zarówno na lunch do pracy, jak i podwieczorek z przyjaciółmi.

Przepis na sałatkę winogronową z kamiennogórskim serem pleśniowym, poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni – Dwór Korona Karkonoszy.

Potrzebne składniki:

  • 200 g winogron zielonych
  • 200 g winogron czerwonych
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 50 g orzechów włoskich
  • 150 g Kamiennogórskiego sera pleśniowego

Sos:

  • sok z jednej cytryny
  • łyżka miodu
  • 1 mała papryczka chilli
  • 6-7 sztuk śliwek kalifornijskich
  • szczypta kurkumy

Przygotowanie sosu:
Do soku z cytryny dodać miód, pokrojoną drobno papryczkę i pokrojone w średniąkostkę śliwki. Dodać kurkumę, wymieszać i odstawić na godzinę.

Wykonanie sałatki:
Winogrona przekroić na pół, dodać uprażone na suchej patelni orzechy nerkowca, orzechy włoskie i pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Sałatkę polać sosem i delikatnie wymieszać.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski