Sałatka z winogron z serem pleśniowym [PRZEPIS]

Anastazja Bezduszna
KaMos
Wiosna inspiruje do eksperymentów kulinarnych. Po zimnie warto zmodyfikować swoje menu i wprowadzić do niego więcej sałatek. Aby sałatka była pyszna i zdrowa, urozmaićmy ją serem pleśniowym. Zyskamy danie bogate w wartości odżywcze, które doda energii i będzie rozkoszą dla podniebienia. To świetna alternatywa dla klasycznej kanapki. Doskonała zarówno na lunch do pracy, jak i podwieczorek z przyjaciółmi.

Przepis na sałatkę winogronową z kamiennogórskim serem pleśniowym, poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni – Dwór Korona Karkonoszy.

Potrzebne składniki:

  • 200 g winogron zielonych
  • 200 g winogron czerwonych
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 50 g orzechów włoskich
  • 150 g Kamiennogórskiego sera pleśniowego

Sos:

  • sok z jednej cytryny
  • łyżka miodu
  • 1 mała papryczka chilli
  • 6-7 sztuk śliwek kalifornijskich
  • szczypta kurkumy

Przygotowanie sosu:
Do soku z cytryny dodać miód, pokrojoną drobno papryczkę i pokrojone w średniąkostkę śliwki. Dodać kurkumę, wymieszać i odstawić na godzinę.

Wykonanie sałatki:
Winogrona przekroić na pół, dodać uprażone na suchej patelni orzechy nerkowca, orzechy włoskie i pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Sałatkę polać sosem i delikatnie wymieszać.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

m
macko

Niam niam.
Z ktos probowal zrobic lody smietankowe w domu?
proscizna!a jakie pyszne!

Dodaj ogłoszenie