Przepis na sałatkę winogronową z kamiennogórskim serem pleśniowym, poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni – Dwór Korona Karkonoszy.
Potrzebne składniki:
- 200 g winogron zielonych
- 200 g winogron czerwonych
- 50 g orzechów nerkowca
- 50 g orzechów włoskich
- 150 g Kamiennogórskiego sera pleśniowego
Sos:
- sok z jednej cytryny
- łyżka miodu
- 1 mała papryczka chilli
- 6-7 sztuk śliwek kalifornijskich
- szczypta kurkumy
Przygotowanie sosu:
Do soku z cytryny dodać miód, pokrojoną drobno papryczkę i pokrojone w średniąkostkę śliwki. Dodać kurkumę, wymieszać i odstawić na godzinę.
Wykonanie sałatki:
Winogrona przekroić na pół, dodać uprażone na suchej patelni orzechy nerkowca, orzechy włoskie i pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Sałatkę polać sosem i delikatnie wymieszać.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?