Sport uprawia 32 procent Polaków, robiąc to co najmniej trzy razy w tygodniu - tak wynika z badań TNS Polska. Jednak sama aktywność fizyczna nie wystarczy w ukształtowaniu wymarzonej sylwetki. Niezbędna jest też dobrze zbilansowana dieta i spożywanie posiłków przed treningiem.
- Organizm w ciągu dnia ma ustalony własny rytm. Dlatego, aby uzyskać jak najlepsze efekty należy dopasować dania do pory treningu - komentuje Magdalena Truchel, dietetyk i ekspert Mission Wraps. - W diecie osób aktywnych najważniejsze są: węglowodany złożone będące materiałem energetycznym, białko potrzebne dowzrostu i budowy nowych tkanek oraz tłuszcze pełniące funkcje wysokoenergetycznego paliwa.
Bez śniadania ani rusz!
Śniadanie nie bez powodu jest najważniejszym posiłkiem dnia. Od rana organizm potrzebuje energii do pobudzenia ciała i umysłu. Ominięcie tego posiłku i rozpoczęcie dnia od treningu nie tylko spowoduje, że organizm będzie pracował na „niskich obrotach”, ale także może wpłynąć na odkładanie się niechcianej tkanki tłuszczowej.
- Aby uniknąć efektu ciężkości najlepiej zjeść śniadanie 1-2 godziny przed aktywnością fizyczną. Dzień najlepiej zacząć od węglowodanów złożonych, na przykład bułki pełnoziarnistej, muesli czy owsianki, łącząc je z produktami z dużą zawartością białka (jogurt, twaróg, jajka) oraz warzywami i owocami - mówi ekspertka.
Po południu lekkie danie
Ćwicząc po południu organizm czerpie energię z wcześniejszych posiłków. Dlatego ważne, by zachować równowagę w wielkości spożywanych porcji. Należy pamiętać, że w ciągu dnia należy spożywać trzy większe posiłki i 2-3 mniejsze przekąski. Wśród popołudniowych dań spożywanych przed wysiłkiem, główną rolę odgrywają węglowodany: ciemne pieczywo, wrap orkiszowo-owsiany, brązowy makaron.
Obiad najlepiej jeść po zaplanowanym treningu. Taki rozkład nadmiernie nie obciąża układu pokarmowego, a dodatkowo dostarcza składników, które pomogą w regeneracji mięśni. Obiad powinien zawierać białka i węglowodany, które przyspieszają odbudowę tkanek mięśniowych.
A wieczorem?
Jeśli trening zaplanowany jest po godzinie 19 to przed wysiłkiem wystarczy zjeść lekką węglowodanową przekąskę. O tej porze organizm jest już po obfitym obiedzie, który dostarczył do organizmu odpowiedni zapas energii. - Niezależnie odpory dnia lepiej wystrzegać się cukrów prostych, zawartych w słodyczach czy słodzonych napojach. Duże spożycie tych produktów przed wysiłkiem powoduje nadmierny wzrost glukozy w organizmie. To przyczynia się do produkcji większych ilości insuliny przez trzustkę i gwałtownego spadku poziomu cukru - mówi dietetyk.
Chrupiący omlet z kiełkami fasoli mung
Składniki:
- 3 jajka,
- 10 g mąki,
- 10 g masła,
- parmezan,
- oliwa z oliwek,
- 50 g kiełków fasoli mung,
- 50 g kiełków brokułów,
- pomidory cherry
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Smażymy na niej kiełki fasoli mung oraz kiełki brokułów. W misce mieszamy razem jajka z mąką i śmietaną, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zawartość miski wylewamy na smażące się kiełki. Gotowy omlet składamy na pół i wkładamy do piekarnia nagrzanego do temperatury około 180 stopni, na około 5 minut. Omlet dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i posypujemy parmezanem.
Więcej przepisów na następnej stronie.
Zdrowa grzanka
Składniki:
- 1 bułka razowa bez ziarna,
- pomidorki koktajlowe,
- kawałek zielonej i żółtej papryki,
- kilka oliwek czarnych i zielonych,
- parmezan,
- cebula,
- ząbek czosnku
- łyżeczka oliwy
Przygotowanie:
Bułkę należy przekroić na pół. Do łyżeczki oliwy wcisnąć czosnek, wymieszać i posmarować obie połówki. Pieczywo włożyć do piekarnika (100 stopni, na 5-6 minut, aż będzie miało delikatny kolor). Resztę składników pokroić na kawałki, wymieszać razem, nałożyć na grzanki, a całość posypać parmezanem.
Przepis poleca Beata Prusińska, dietetyk z Naturhouse
Ratatouille
Składniki:
- 1 bakłażan,
- 1 cukinia,
- 2 duże pomidory,
- pół papryki zielonej,
- pół papryki żółtej,
- pół papryki czerwonej,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki tymianku,
- rozmarynu, cząbru,
- 1 liść laurowy,
- 1 łyżka oliwy,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Bakłażana oczyścić, pokroić w dużą kostkę, oprószyć solą i odstawić na 20 minut. Następnie opłukać. Papryki bez gniazd nasiennych pokroić w paski, a cukinię w grubą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Rozgrzać w rondlu oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać pomidory i smażyć około 5 minut. Włożyć paprykę, bakłażana, cukinię, czosnek i liść laurowy. Podlać odrobiną wody, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Przykryć i dusić na małym ogniu około 20 minut. Posypać natką.
Przepis poleca Beata Prusińska, dietetyk z Naturhouse
Sałatka z brokułów i pędów bambusa
Składniki na ciasto:
- 1 brokuł,
- 1 puszka pędów bambusa,
- 4 suszone pomidory,
- 2 ogórki kiszone,
- puszka kukurydzy,
- 1 czerwona cebula,
- sól morska oraz pieprz,
- 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
Przygotowanie:
Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy na parze, pędy bambusa odcedzamy i kroimy na mniejsze paski. Następnie odcedzamy kukurydzę, kroimy cebulę, suszone pomidory i ogórka kiszonego. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą i polewamy je zalewą z suszonych pomidorów, dodajemy soli i pieprzu. Przed podaniem wkładamy na kilka minut do lodówki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?