Kontrole weekendowe wykonane przez sanepid – podsumowanie
Kontrole prowadzone były w dniach wolnych od pracy. Prowadzone działania skierowano głównie na obiekty produkcji i obrotu żywności znajdujące się w miejscowościach wypoczynkowych oraz przy trasach turystycznych.
Wszczęto 228 postępowań administracyjnych, w tym 35 dotyczących decyzji nakazujących usunięcie stwierdzonych uchybień oraz 193 w sprawie wydania decyzji opłatowych na skutek stwierdzonych podczas kontroli nieprawidłowości.
Wśród występujących nieprawidłowości wymienić można:
- brak czystości i porządku w obiektach,
- zły stan techniczny pomieszczeń (suity, ściany, podłogi),
- przechowywanie artykułów spożywczych w niewłaściwych warunkach,
- brak prowadzenia rejestrów wynikających z dobrej praktyki higienicznej/produkcyjnej HACCP,
- brak aktualnych orzeczeń lekarskich personelu do celów sanitarno epidemiologicznych,
- brak odzieży ochronnej u pracowników zakładów,
- brak dokumentacji potwierdzającej pochodzenie składników/produktów spożywczych,
- brak wykazu składników alergennych sprzedawanych produktów,
- brak wystarczającej przestrzeni roboczej umożliwiającej wykonywanie wszelkich działań związanych z utrzymaniem prawidłowego stanu sanitarnohigienicznego z uwagi na przechowywanie zbędnych lub uszkodzonych urządzeń w pomieszczeniach
- żywnościowych.
Jesteś świadkiem ciekawego wydarzenia? Skontaktuj się z nami! Wyślij informację, zdjęcia lub film na adres: [email protected]
Debata prezydencka o Gdyni. Aleksandra Kosiorek versus Tadeusz Szemiot
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?