Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Schab suszony

Monika Przybylak
Schab wędzony
Schab wędzony Monika Przybylak
Prezentujemy przepis na schab suszony. Jego autorem jest Monika Przybylak.

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki soli
  • cała główka czosnku
  • 20 g słodkiej papryki
  • 3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 kopiste łyżki majeranku

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć, obkroić z błony, włożyć do miski i zasypać cukrem. Mięso dobrze wydusić z cukrem i pozostawić na 24 godziny. Po upływie doby mięso opłukać, osuszyć i powtórzyć to samo tylko zamiast cukru obsypujemy solą i też zostawiamy na 24 godziny. Przyprawy pomieszać a czosnek drobno posiekać. Wyjąć mięso po drugiej dobie, wymyć, obsuszyć i ściśle obłożyć posiekanym czosnkiem.

Wymieszane przyprawy wysypać na mięso i dobrze całość oklepać, mocno przyklepując. Schab włożyć do uciętej nogawki od rajstopy, zawiązać i powiesić w kuchni na minimum 4 - 5 dni. Lepiej jak wisi dłużej jest twardsza i lepiej się kroi i lepiej przejdzie przyprawami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski