Składniki
- 1 kg schabu
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki soli
- cała główka czosnku
- 20 g słodkiej papryki
- 3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 kopiste łyżki majeranku
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, obkroić z błony, włożyć do miski i zasypać cukrem. Mięso dobrze wydusić z cukrem i pozostawić na 24 godziny. Po upływie doby mięso opłukać, osuszyć i powtórzyć to samo tylko zamiast cukru obsypujemy solą i też zostawiamy na 24 godziny. Przyprawy pomieszać a czosnek drobno posiekać. Wyjąć mięso po drugiej dobie, wymyć, obsuszyć i ściśle obłożyć posiekanym czosnkiem.
Wymieszane przyprawy wysypać na mięso i dobrze całość oklepać, mocno przyklepując. Schab włożyć do uciętej nogawki od rajstopy, zawiązać i powiesić w kuchni na minimum 4 - 5 dni. Lepiej jak wisi dłużej jest twardsza i lepiej się kroi i lepiej przejdzie przyprawami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?