Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Schab w galarecie

Kamilla Placko-Wozińska
Kamilla Placko-Wozińska
Niby proste danie, ale żeby naprawdę schab w galarecie był kruchy (a nie kruszący się) trzeba mu poświęcić trochę czasu. I serca. Najważniejszym etapem jest podsmażanie, a potem już z górki...

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 1 łyżka masła (dobrze jeśli jest klarowane)
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • 1 opakowanie żelatyny wieprzowej z przyprawami
  • 1 l wody
  • sól, pieprz, czerwona, słodka papryka do smaku
  • 1 jajko
  • 1 świeża, najlepiej czerwona papryka
  • pęczek natki pietruszki

Przygotowanie

Mięso natrzeć pieprzem, solą i papryką, odstawić na godzinę. Po tym czasie obsmażyć delikatnie na maśle z każdej strony, posypać posiekaną drobno cebulką i czosnkiem. Podlać wodą i dusić do momentu, gdy schab zmięknie. Zawinąć zimne mięso w folię, włożyć na dobę do lodówki. Następnego dnia ugotować jajko na twardo, paprykę pokroić w cienkie plastry. Zagotować niecały litr wody z żelatyną, odstawić.
Mięso pokroić w plastry, ozdobić pokrojonym jajkiem, paskami papryki i pietruszką. Delikatnie polać łyżką ostudzonej żelatyny, resztę rozłożyć gdy lekko stężeje.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski