Składniki
- 1 kg schabu
- 1 łyżka masła (dobrze jeśli jest klarowane)
- 1 cebula
- 1 czosnek
- 1 opakowanie żelatyny wieprzowej z przyprawami
- 1 l wody
- sól, pieprz, czerwona, słodka papryka do smaku
- 1 jajko
- 1 świeża, najlepiej czerwona papryka
- pęczek natki pietruszki
Przygotowanie
Mięso natrzeć pieprzem, solą i papryką, odstawić na godzinę. Po tym czasie obsmażyć delikatnie na maśle z każdej strony, posypać posiekaną drobno cebulką i czosnkiem. Podlać wodą i dusić do momentu, gdy schab zmięknie. Zawinąć zimne mięso w folię, włożyć na dobę do lodówki. Następnego dnia ugotować jajko na twardo, paprykę pokroić w cienkie plastry. Zagotować niecały litr wody z żelatyną, odstawić.
Mięso pokroić w plastry, ozdobić pokrojonym jajkiem, paskami papryki i pietruszką. Delikatnie polać łyżką ostudzonej żelatyny, resztę rozłożyć gdy lekko stężeje.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?