Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Schab w kokonie z bakłażana z kurkowym sosem

Monika Trząska
Schab w kokonie z bakłażana z kurkowym sosem
Schab w kokonie z bakłażana z kurkowym sosem Monika Trząska
Prezentujemy przepis na danie ze schabem. Jego autorem jest Monika Trząska.

Składniki:

  • 500 g bakłażana
  • 2 łyżki suszonych borowików
  • 100 g kurek
  • 2 kotlety schabowe bez kości
  • 4 kulki mini mozzarelli
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/3 czerwonej cebuli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • sól do smaku

Przygotowanie:
Suszone borowiki zalać wrzątkiem i odstawić na około godzinę pod przykryciem. Mięso umyć, dobrze osuszyć. Do miseczki wysypać pół łyżeczki pieprzu cytrynowego ,dodać po łyżeczce przyprawy do wieprzowiny, cząbru, czosnku oraz paprykę w proszku i wymieszać. Mieszanką natrzeć mięso z każdej strony i odłożyć do lodówki na czas przygotowywania farszu.

Farsz: Cebulę pokroić w małą kostkę. Podzielić ją na dwie części i jedną z nich zeszklić na 2 łyżkach oliwy (drugą odłożyć do sosu). Z bakłażana odkroić około 100 g kawałek i pokroić go w małą kostkę. Dodać do cebuli i smażyć. Namoczone borowiki odcedzić( wody nie wylewać!) i pokroić je w małą kostkę. Dodać na patelnię i smażyć dalej aż wszystkie składniki będą miękkie. W razie potrzeby dodać 2-3 łyżki wody z moczenia grzybów. Gdy płyny na patelni odparują doprawić solą i pieprzem cytrynowym, wymieszać.

Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki, dodać na patelnię. Wyłączyć ogień, wymieszać wszystko dokładnie i odstawić do ostygnięcia. Farsz podzielić na połowę i każdą część rozsmarować na płacie mięsa. Zwinąć w roladkę i dla pewności zabezpieczyć wykałaczkami.

Sos kurkowy: W rondelku roztopić masło i dodać łyżkę oliwy. Wrzucić cebulkę i zeszklić ją. Kurki oczyścić i pokroić na średniej wielkości kawałki. Wrzucić do rondelka i zrumienić. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać natkę pietruszki i wymieszać. Dodać mąkę i dobrze ją wmieszać. Wlać śmietanę oraz ½ szklanki wody z moczenia grzybów i zagotować. Pogotować około minuty, zdjąć z ognia. Sos gotowy.

Kokony z bakłażana: Pozostałą część bakłażana przekroić na wzdłuż na pół. W każdej części zrobić dosyć głęboką kieszonkę (uważać aby nie przeciąć do końca). Skropić odrobiną oliwy z oliwek i oprószyć solą. Rozgrzać patelnię grillową i grillować bakłażanowe kokony z obu stron.

Wykonanie: Do każdego z grillowanych bakłażanowych kokonów włożyć po jednej roladce schabowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na około 25-30 minut (piekarnik góra-dół). Gotowe mięso wyjąć z piekarnika, ostrożnie wyjąć wykałaczki i przełożyć na talerz. Polać podgrzanym sosem kurkowym. Podawać. Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski