Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Schab z pieca z pyzami. Idealny na niedzielny obiad

Katarzyna Sklepik
Schab z pyzami w ciemnym sosie
Schab z pyzami w ciemnym sosie Katarzyna Sklepik
Kruchy schab pieczony w piecu i pyzy z ciemnym, grzybowym sosem. Do tego wiosenna sałatka. To smaczny pomysł na niedzielny obiad.

Kilogram schabu nacieramy solą i pieprzem, wkładamy na noc do lodówki. Tak przyrządzone mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku jedną godzinę. Jak ktoś woli bardziej aromatyczne mięso, może włożyć do rękawa czosnek, cebulę lub świeże zioła.

Gdy mięso się piecze przygotowujemy wiosenną sałatkę. Do miski wrzucamy porwaną sałatę lodową, pociętego w plastry zielonego ogórka i rzodkiewki. Wrzucamy garść ziaren słoneczniki i kiełki. Na samym końcu dodajemy pokrojone pomidory lub pomidorki koktajlowe przecięte na pół (pomidory dodajemy na końcu, by nie puściły za dużo soku). Całość polewamy dresingiem.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA DRESINGU:

Składniki

  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki wody
  • kilka kropel cytryny
  • szczyptę ziół prowansalskich
  • sól i pieprz

Wszystkie składniki trzeba dobrze wymieszać, można to zrobić w miseczce, ale lepiej w małym - zakręconym - słoiczku, bo wstrząsając nim, składniki lepiej się wymieszają.

Pyzy można zrobić samemu, o ile ma się na to czas i zna się dobry przepis. Można też pójść na łatwiznę i kupić gotowe pyzy.

SPOSÓB PRZYGOTOWANA PYZ:

Składniki

  • 600 gramów mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jaja
  • 300 gramów drożdży
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki oleju
  • sól

Pierwszy etap: Robimy rozczyn. Podgrzewamy mleko i dodajemy do niego drożdże. Mieszamy. Dodajemy kilka łyżek mąki, mieszamy i odstawiamy - w ciepłe miejsce - na kilkanaście minut.

Drugi etap: Ciasto. Przesiewamy mąkę, dodajemy całe jaja, sól, cukier i rozczyn. Wszystko dokładnie mieszamy i zagniatamy. Na końcu dodajemy olej i ponownie zagniatamy ciasto. Wkładamy do miski i przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy - w ciepłe miejsce - na około 30 minut.

Trzeci etap: Robimy pyzy. Stolnice posypujemy mąką, wykładamy na nią ciasto. Trzeba je rozwałkować, tak by było grube na około 3 centymetry. Szklanką wycinamy kółka. Tak przygotowane pyzy odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia.
Potem gotujemy je na parze około 20 minut.

Wyciągamy upieczony schab z pieca. Sos, który powstał wlewamy do garnka i dodajemy do niego zmielone grzyby. Gotujemy i zaciągamy mąką. Pokrojony w plastry schab, wkładamy do sosu i gotujemy. Do smaku można dodać szczyptę soli i pieprzu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski