Składniki:
- 2 kotlety schabowe bez kości
- 1/2 marchewki
- 1/4 cukinii młodej
- 1/8 żółtej papryki
- 16 cm łodygi rabarbaru
- 1 łyżka miodu
- 1,5 szklanki wrzątku
- 3 gałązki szczypiorku
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1/2 łyżeczki przyprawy do grilla
- sól,pieprz
- 2 łyżki oliwy
- szklanka oleju
- 1 jajo
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- 50 g tartej mozzarelli
Przygotowanie:
Rabarbar umyć,osuszyć i obrać. Przekroić na pół. Do miski wlać wrzątek, dodać miód i wymieszać. Przełożyć rabarbar,przykryć i zostawić na kwadrans.Po tym czasie odsączyć na sicie. Marchewkę umyć i obrać. Zetrzeć na dużych oczkach. Umytą cukinię także zetrzeć. Paprykę pozbawić nasion i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić warzywa i obsmażyć je przez 3-4 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać pokrojony szczypiorek, wymieszać. Ostudzić.
Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do ziemniaków. Natrzeć mieszanką przypraw. Na każdy płat mięsa nałożyć obficie warzywny farsz. Każdą połowę rabarbaru przekroić jeszcze na pół. Ułożyć na warzywach i zwinąć mięso w roladkę. Spiąć wykałaczkami. Odłożyć do lodówki na około 2 godziny. W między czasie płatki zmiksować w blenderze z mozzarella. Na patelni rozgrzać olej. Mięso panierować w roztrzepanym jajku i mieszance płatków z serem. Lekko docisnąć. Smażyć z obu stron na rumiany kolor często odwracając. Przed podaniem odsączyć na ręczniku i usunąć wykałaczki.
ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?