Składniki:
- 2 kotlety schabowe bez kości
- 2 białe szparagi
- 2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 garści szpinaku młodego
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju z wędzoną papryką
- 1 jajko
- bułka tarta do panierowania
- 2 szklanki oleju
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Szparagi obrać ze skórki i pokroić każdy na 3 kawałki. W rondelku zagotować 2 szklanki wody z sola i sokiem z cytryny i wrzucić szparagi. Ugotować do miękkości. Odcedzić.
W międzyczasie szpinak opłukać,osuszyć i przełożyć do blendera. Zmiksować na drobno. Cebulkę pokroić w małą kostkę a czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej z papryczką i wrzucić cebulę z czosnkiem. Zeszklić. Dodać szpinak i smażyć razem około 5 minut. Oprószyć solą. Zdjąć z ognia i delikatnie ostudzić.
Mięso umyć,osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć solą i pieprzem. Na płacie mięsa rozsmarować połowę szpinakowego musu i ułożyć 3 kawałki szparagów. Zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami. Odłożyć do lodówki na około 1,5 godziny. Po tym czasie w garnku rozgrzać 2 szklanki oleju.
Mięso panierować w jajku i bułce tartej i smażyć w głębokim oleju z obu stron często przewracając aby panierka się nie przypaliła.. Przed podaniem odsączyć na papierowym ręczniku i wyjąć wykałaczki. Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?