Składniki:
- 2 kotlety schabowe bez kości
- 4 okrągłe plastry szynki wieprzowej gotowanej
- 2 plastry sera salami
- 6-8 wiśni
- 1 łyżeczka czubrycy zielonej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól do smaku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa. Do miseczki wsypać wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać i następnie natrzeć każdy płat z obu stron. Na każdy płat mięsa ułożyć 2 plastry szynki, na to ser. Wiśnie umyć, osuszyć, usunąć pestki i każdą przekroić na pół. Na każdy płat ułożyć po 6-7 połówek wiśni (w zależności od wielkości kotleta). Zwinąć w roladkę, dla pewności zabezpieczyć wykałaczkami.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na patelni rozgrzać olej i ułożyć roladki. Obsmażyć z obu stron. Następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec około 10 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić na 2-3 minuty aby soki się uspokoiły. Wyjąć wykałaczki i podawać. Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?