Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Schabiki „wiśnióweczki”

Monika Trząska
Schabiki „wiśnióweczki”
Schabiki „wiśnióweczki” Monika Trząska
Prezentujemy przepis na danie ze schabem. Jego autorem jest Monika Trząska.

Składniki:

  • 2 kotlety schabowe bez kości
  • 4 okrągłe plastry szynki wieprzowej gotowanej
  • 2 plastry sera salami
  • 6-8 wiśni
  • 1 łyżeczka czubrycy zielonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa. Do miseczki wsypać wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać i następnie natrzeć każdy płat z obu stron. Na każdy płat mięsa ułożyć 2 plastry szynki, na to ser. Wiśnie umyć, osuszyć, usunąć pestki i każdą przekroić na pół. Na każdy płat ułożyć po 6-7 połówek wiśni (w zależności od wielkości kotleta). Zwinąć w roladkę, dla pewności zabezpieczyć wykałaczkami.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na patelni rozgrzać olej i ułożyć roladki. Obsmażyć z obu stron. Następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec około 10 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić na 2-3 minuty aby soki się uspokoiły. Wyjąć wykałaczki i podawać. Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski