Kalafior, nieco popularniejszy od brokułu, podajemy zwykle ugotowany i polany bułką tartą podsmażoną na maśle. Warto jednak wypróbować nieco mniej oczywiste rozwiązanie, jakim może być sos na bazie sera pleśniowego, na przykład wzorowanego na francuskim roqueforcie rokpola. Jeśli więc chcemy sprawić, aby brokuł czy kalafior nie były nudne i zachwyciły swoim smakiem naszych bliskich, podajmy go z pysznym sosem z sera pleśniowego. Poniżej prezentujemy przepis na to smaczne, a jednocześnie proste w przygotowaniu danie.
Składniki
- 1 główka kalafiora
- 100 gramów sera pleśniowego (na przykład Kamiennogórskiego)
- 100 gramów serka topionego
- 1 kostka rosołowa lub bulionetka drobiowa
- szklanka śmietany 36%
- opcjonalnie natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Kalafior podziel na różyczki i lekko podgotuj na parze. Jeśli nie masz odpowiedniego naczynia, wykorzystaj duży garnek i sitko, na którym położysz różyczki. Zagotuj 350 ml wody i rozpuść w niej kostkę rosołową lub bulionetkę. Zmniejsz ogień i wlej śmietanę, po czym ponownie zagotuj całość. Znów zmniejsz ogień, dodaj pokrojony w kawałki serek topiony i cały czas mieszając podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodaj pokruszony ser pleśniowy i opcjonalnie posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?