Składniki:
- margaryna Palma,
- 5 jaj,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 5 łyżek mąki pszennej.
Masa serowa:
- 2 kg sera półtłustego zmielonego jeden raz,
- 2 kostki margaryny Palma,
- budyń Delekta waniliowy,
- 1,5 szklanki cukru,
- 10 jaj, olejek cytrynowy lub waniliowy,
- 10 dag rodzynek wcześniej namoczonych we wrzątku
Sposób przygotowania:
Składniki spodu szybko zakręcić, podzielić na 2 części. Margarynę rozetrzeć na puch ze szklanką cukru. Białko oddzielić od żółtek. Do margaryny dodawać porcjami ser i żółtka, aż do wyczerpania. Na końcu dodać budyń. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do nich 0,5 szklanki cukru.
Białka dodać do sera, delikatnie mieszając, na samym końcu dodać rodzynki oprószone w mące ziemniaczanej Całość przelać na podpieczony spód, wyrównać i wylać pozostałe ciasto rozcieńczone z połową szklanki mleka. Piec 1,5 godziny w piekarniku o temperaturze 150 stopni.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?