Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sernik tradycyjny według KGW Strzydzew (gmina Czermin)

red
Sernik tradycyjny według KGW Strzydzew (gmina Czermin)
Sernik tradycyjny według KGW Strzydzew (gmina Czermin) archiwum

Składniki:

  • margaryna Palma,
  • 5 jaj,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 5 łyżek mąki pszennej.

Masa serowa:

  • 2 kg sera półtłustego zmielonego jeden raz,
  • 2 kostki margaryny Palma,
  • budyń Delekta waniliowy,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 10 jaj, olejek cytrynowy lub waniliowy,
  • 10 dag rodzynek wcześniej namoczonych we wrzątku

Sposób przygotowania:
Składniki spodu szybko zakręcić, podzielić na 2 części. Margarynę rozetrzeć na puch ze szklanką cukru. Białko oddzielić od żółtek. Do margaryny dodawać porcjami ser i żółtka, aż do wyczerpania. Na końcu dodać budyń. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do nich 0,5 szklanki cukru.

Białka dodać do sera, delikatnie mieszając, na samym końcu dodać rodzynki oprószone w mące ziemniaczanej Całość przelać na podpieczony spód, wyrównać i wylać pozostałe ciasto rozcieńczone z połową szklanki mleka. Piec 1,5 godziny w piekarniku o temperaturze 150 stopni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski