Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sernik z rodzynkami

Anastazja Bezduszna
123rf
Wielkanoc to czas relaksu i wiosennych spacerów - warto o tym pamiętać układając świąteczne menu, szczególnie to słodkie. Jednym z ulubionych deserów wielkanocnych jest sernik, zwłaszcza tradycyjny - z rodzynkami.

Składniki:

  • 1 kg sera białego, trzykrotnie zmielonego,
  • 150 g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • rodzynki sparzone i obsypane mąką,
  • 5 jajek,
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:
Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywna pianę i odstawiamy. W dużym naczyniu mieszamy masło z cukrem, rodzynkami, bydyniem i żółtkami. Dodajemy trzykrotnie zmielony ser. Do utworzonej masy stopniowo dodajemy pianę z białek. Delikatnie mieszając.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą i wylewamy do niej serową masę. Pieczemy około 50 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski