Sernik z truskawkami i bitą śmietaną
Składniki:
(tortownica 26cm)
- 1 kg sera (gotowy, przygotowany d sernika, kupowany w wiaderkach)
- 300 g jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 3 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki gorącej wody
- 300 ml śmietanki 30% + 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie fixu do śmietanki
- 700 g truskawek
Ser połączyć z jogurtem naturalnym, cukrem pudrem, cukrem waniliowym. Całość dokładnie zmiksować. W 1/2 szklance gorącej wody rozpuścić żelatynę, odstawić do lekkiego przestudzenia.
Następnie jeszcze letnią wlać do masy serowej, nadal miksując.
Dno i boki tortownicy wyłożyć folią aluminiową i wylać masę serową. Wyrównać i wstawić do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na ćwiartki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i fixem.
Na wierzch sernika wyłożyć bitą śmietanę i udekorować truskawkami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?