Sernik z trzech składników - wielkanocny hit od najlepszewkuchni.pl

Materiał informacyjny

Przygotowanie smacznych wypieków i potraw na Wielkanoc wcale nie musi być trudne. Najważniejsze są dobre i proste przepisy. Takie możecie znaleźć na portalu kulinarnym najlepszewkuchni.pl.

My wybraliśmy przepisy na nasze dwa ulubione świąteczne ciasta – pyszny sernik z trzech składników oraz rozkoszny dla podniebienia mazurek z orzechami. Te tradycyjne Wielkanocne ciasta zachwycą Was smakiem i łatwością wykonania.

Po więcej sprawdzonych przepisów na Wielkanoc i wszelkie inne okazje zapraszamy zawsze na najlepszewkuchni.pl.

Życzymy wszystkim zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.

Dbajcie o siebie i sprawcie sobie dużo kulinarnej radości!

Przepisy:

Sernik z trzech składników

składniki

• 4 jajka
• 160 g białej czekolady
• 160 g serka śmietankowego Łaciaty naturalny

Dodatkowo:

• 1 szklanka gorącej wody
• masło do wysmarowania formy
• cukier puder do posypania
• ulubione owoce do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Boki i dno formy wysmaruj masłem, brzegi dodatkowo wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 2

Połam czekoladę na kawałki. Wrzuć do miski, a następnie umieść ją nad garnkiem z gotującą się wodą, tzw. kąpiel wodna.

Krok 3

Rozpuszczoną czekoladę wystudź. Dodaj serek i delikatnie wymieszaj.

Krok 4

Oddziel żółtka od białek. Dodaj je do masy czekoladowo-serowej. Wszystko razem wymieszaj rózgą.

Krok 5

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj wcześniej powstałej masy, delikatnie wszystko połącz. Przelej powstałe ciasto do formy.

Krok 6

Na blachę wylej szklankę gorącej wody. Ciasto należy piecz przez 15 minut w temperaturze 170 stopni C. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni C i piecz kolejne 20 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto na 20 minut aż wystygnie.

Krok 7

Wyjmij z piekarnika, wystudź całkowicie. Podawaj posypane cukrem pudrem, z ulubionymi owocami i rozkoszuj się smakiem!

Mazurek orzechowy

Składniki

Ciasto:

• 300 g mąki tortowej
• 200 g masła Łaciate
• 3 duże ugotowane żółtka
• szczypta soli
• 150 g cukru pudru
• rozmącone jajko

Masa:

• powidła śliwkowe
• 1 puszka masy kajmakowej 379 g
• 200 g czekolady ciemnej
• 6 łyżek mleka Łaciate (lub więcej, jeśli zajdzie taka potrzeba)
• płatki migdałów do ozdoby
• kilka orzechów włoskich do ozdoby

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i dodajemy sól. Masło siekamy i również dodajemy do mąki. Ugotowane żółtka przecieramy przez sito i dodajemy do ciasta. Zagniatamy. Następnie wstawiamy ciasto do lodówki na 15 minut.

Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i układamy je w dowolnym kształcie, jednocześnie wyrównując powierzchnię. Zostawiamy trochę ciasta, aby zrobić z niego wałeczek dookoła. Nakłuwamy spód ciasta widelcem. Smarujemy boki roztrzepanym jajkiem. Wkładamy gotowe ciasto do piekarnika. Pieczemy tak długo, aż ciasto się zrumieni, czyli około 12-16 minut.

Krok 3

Po upieczeniu ciasto lekko studzimy. Następnie smarujemy spód powidłami śliwkowymi i wykładamy masę kajmakową. Czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeśli czekolada jest zbyt gęsta, dodajemy więcej mleka.

Krok 4 

Stopniowo wylewamy czekoladę na masę kajmakową. Rozprowadzamy delikatnie nożem, wygładzając powierzchnię. Dekorujemy płatkami migdałowymi i orzechami. Smacznego!

Po więcej przpisów zapraszamy tutaj.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3