Składniki:
Spód:
- 0,5 kostki masła,
- 2 łyżki cukru,
- 2 jajka.
Ucieramy składniki dodając mąkę: 3 szklanki i łyżeczkę proszku.
Masa serowa:
- 8 jajek,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 2 śmietany kremówki 30%,
- 0,5 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach, obranych i zmielonych,
- 70 dkg sera zmielonego 2 razy,
- 2 łyżki kartoflanki,
- 3 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
- opakowanie cukru waniliowego.
Sposób przygotowania:
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem 0,5 szklanki i waniliowym, dodajemy ziemniaki ostudzone i ser cały czas ucierając.
Osobno ubijamy białka z 0,5 szklanki cukru pudru na sztywną masę z budyniem i mąką kartoflanką. Kremówki również ubijamy osobno na sztywną masę. Do masy serowej dodajemy ubite białka oraz śmietanę delikatnie mieszając łyżką uzyskując jednolitą konsystencję. Masę wykładamy na blachę, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 1h 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu polukrować lub polać sosem toffi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?