Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sernik z ziemniakami (gmina Wolsztyn)

red
Sernik z ziemniakami (gmina Wolsztyn)
Sernik z ziemniakami (gmina Wolsztyn) archiwum

Składniki:
Spód:

  • 0,5 kostki masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 jajka.

Ucieramy składniki dodając mąkę: 3 szklanki i łyżeczkę proszku.

Masa serowa:

  • 8 jajek,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 śmietany kremówki 30%,
  • 0,5 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach, obranych i zmielonych,
  • 70 dkg sera zmielonego 2 razy,
  • 2 łyżki kartoflanki,
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • opakowanie cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem 0,5 szklanki i waniliowym, dodajemy ziemniaki ostudzone i ser cały czas ucierając.

Osobno ubijamy białka z 0,5 szklanki cukru pudru na sztywną masę z budyniem i mąką kartoflanką. Kremówki również ubijamy osobno na sztywną masę. Do masy serowej dodajemy ubite białka oraz śmietanę delikatnie mieszając łyżką uzyskując jednolitą konsystencję. Masę wykładamy na blachę, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 1h 20 minut.

Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu polukrować lub polać sosem toffi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski