Kolacja dla smakoszy, na którą w sobotę o 20 zaprasza restauracja mieszcząca się w Concordia Design przy ul. Zwierzynieckiej w Poznaniu będzie ucztą dla ciała i ducha. Ciała – ponieważ będzie można spróbować 5 unikalnych rodzajów serów zagrodowych. W serowym menu znajdą się: ricotta swieża i smakowa, sery świeże - czyste i z dodatkami,sery dojrzewające trzymiesięczne - wędzone i smakowe, ricotta wędzona czysta z owocami z nalewki, sery długodojrzewające – roczne.
Ucztę duchową zapewni ich wytwórca - Marek Grądzki. Opowie on jak tworzy się sery i czym powinny się charakteryzować.
- Sery zagrodowe to te, które powstają niejako na miejscu, "we własnej zagrodzie" z mleka zwierząt, które też tam mieszkają - mówi. - Mogą być podpuszczkowe, świeże lub dojrzewające, z mleka krowiego, owczego lub koziego, z dodatkami lub bez.
W czasie degustacji będzie okazja, by spróbować pięciu rodzajów znanych w całej Wielkopolsce serów grądzkich. - Na deser podam moją zagrodową nalewkę - kusi serowar.
Po spotkaniu będzie też możliwość kupienia przetworów, serów, nalewek i innych produktów z gospodarstwa Marka Grądzkiego.
Wstęp na degustację jest biletowany. Bilety po 45 zł od osoby można zarezerwować wysyłając maila na adres [email protected] lub telefonicznie pod numerem tel. 61 667 44 19
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?