Sezon na… botwinkę!

Akcja specjalna
Latem najchętniej sięgamy po warzywa sezonowe. Są nie tylko pyszne i łatwo dostępne, ale także bardzo „na czasie”. Jednym z nich jest botwinka, która nadaje potrawom niepowtarzalny kolor i smak. Botwina sprawdzi się zarówno, jako podstawowy składnik dania głównego, jak i pyszny dodatek do innych potraw. Warto włączyć to pyszne warzywo w nasz jadłospis, najlepiej w połączeniu z produktami WINIARY!

Chłodnik buraczkowy WINIARY – To szybki i niedrogi sposób na przygotowanie delikatnej
i orzeźwiającej zupy na zimno. Już nie musisz obierać i długo gotować buraków, aby uzyskać wyjątkowy smak!

Bulion Warzywny WINIARY – wyrazisty zapach i aromat włoszczyzny podkreśli smak dań
z dodatkiem warzyw, kasz czy makaronów. Idealnie sprawdzi się w każdej kuchni podczas przygotowywania zup, sosów, galaret czy farszów!

Majonez Dekoracyjny WINIARY – dzięki wyjątkowemu smakowi, doskonałej jakości oraz kremowej konsystencji od lat jest ulubionym majonezem Polaków. Doskonały do zimnych przystawek oraz warzywnych sałatek.

Ketchup Łagodny WINIARY – jego wyjątkowy pomidorowy smak, podkreśli aromat warzywnych
i mięsnych przystawek. To dodatek, którego nie może zabraknąć w letniej kuchni!

WINIARY PAPIRUS POMYSŁ NA… soczystą pierś z kurczaka – dostępny w czterech odsłonach:
z czosnkiem i ziołami, z suszonymi pomidorami i bazylią, z papryką oraz w ziołach prowansalskich, pozwala na przygotowanie idealnie doprawionej, soczystej i delikatnej piersi kurczaka bez dodawania tłuszczu podczas smażenia.

Sugerowana cena detaliczna produktów:
Chłodnik buraczkowy WINIARY – ok. 1,79 zł
Bulion Warzywny WINIARY (60g) – ok. 1,79 zł
Majonez Dekoracyjny WINIARY (400 ml) – ok. 5,20 zł
Ketchup łagodny WINIARY – cena ok. 2,79 zł
WINIARY Papirus pomysł
************

W gorące dni mamy większą ochotę na lekkie obiady i przekąski, dlatego też latem zdarza nam się rezygnować z mięsa na rzecz warzyw. Jak wynika z badania konsumenckiego, przeprowadzonego na zlecenie marki WINIARY, aż 40% Polaków przyznaje, że w wakacje chętniej je potrawy warzywne*. Idealnie jest, gdy potrawa świetnie smakuje, zawiera mnóstwo składników odżywczych, a do tego przyrządza się ją z produktów dostępnych na każdym targu. Wszystkie te zalety łączy w sobie botwinka, która jest źródłem witamin, a równocześnie jest bardzo „na czasie”! Proponujemy wykorzystanie zarówno liści, jak i małych buraczków, które dodadzą naszym potrawom jeszcze więcej niepowtarzalnego koloru.

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie posiłki, a idealnie w taką pogodę sprawdzi się zupa! Dobrze przyrządzona będzie pyszna, a przy tym wspaniale orzeźwi podczas wakacyjnych upałów. Przygotowanie takiej zupy zajmie dosłownie „chwilę”. Umyte i pokrojone warzywa wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy, aż buraczki będą miękkie. Następnie dodajemy Chłodnik buraczkowy WINIARY, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do wystudzonej zupy dodajemy jogurt, zioła oraz pokrojoną rzodkiewkę, wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Warto wypróbować chłodnik z botwinki w nieco bardziej oryginalnym wydaniu. Dodajemy do niego połówki przepiórczych jaj i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Taka zupa to świetny sposób na syty i szybki posiłek w ciągu dnia!

Botwinka świetnie sprawdzi się także, jako dodatek do głównego dania. Spróbujmy poeksperymentować i zaserwujmy naszym bliskim hamburgery w wersji letniej. Przygotujmy domownikom wyjątkową ucztę, wykorzystując filety z łososia oraz duże ilości warzyw. Rybę mielimy i wyrabiamy z rozpuszczonym wcześniej, w niewielkiej ilości wody Bulionem Warzywnym WINIARY oraz przyprawami (pieprz cayenne lub tabasco, sól). Skrapiamy łososia sokiem z cytryny i wyrabiamy z drobno posiekaną cebulą, czerwoną papryką i świeżą botwinką. Formujemy okrągłe kotlety i smażymy na patelni bądź grillu. Następnie przekrojoną bułkę podgrzewamy w opiekaczu do zarumienienia. Smarujemy połówkę musztardą, Majonezem Dekoracyjnym WINIARY oraz Ketchupem łagodnym WINIARY, układamy liść sałaty, na to kotlet z łososia oraz warzywa: pomidor, ogórek, cebulę. Całość przykrywamy drugą częścią chrupiącej bułki, lekko posmarowaną ketchupem, majonezem i musztardą i… gotowe! Hamburger z łososiem i botwinką to znakomity pomysł na odkrywanie nowych smaków na obiad w letnie dni!

Kiedy na zewnątrz jest ciepło, częściej jemy też na świeżym powietrzu*. Niezależnie, czy spożywamy posiłek na działce, w ogrodzie, czy w parku, wolimy nie tracić czasu na przyrządzanie potraw, aby cieszyć się każdą chwilą na słońcu. W takiej sytuacji idealna będzie sałatka, którą można szybko przygotować, a później jeść na zimno! Pierś kurczaka zawiniętą w WINIARY PAPIRUS POMYSŁ NA... Soczystą pierś kurczaka
z czosnkiem i ziołami
smażymy na patelni bez dodawania tłuszczu, przez około 5 minut z każdej strony. Następnie filety kroimy w plastry, dodajemy kawałki rzodkiewki, ogórka. Wydrążone wcześniej pestki z ogórka dodajemy do jogurtu, mieszamy z solą i pieprzem oraz pokrojonym szczypiorkiem. Na talerzu układamy plasterki kurczaka w formie okręgu, a na środku kładziemy mieszankę liści botwinki i szpinaku. Całość posypujemy rzodkiewką i pozostałym ogórkiem, a na koniec polewamy doprawionym jogurtem. I gotowe!

Więcej inspiracji na oryginalne posiłki z dodatkiem świeżych warzyw można znaleźć na stronie www.winiary.pl .
* Dane pochodzą z badania konsumenckiego „Odkrywamy smaki rodzinnych chwil”, przeprowadzonego przez Millward Brown na zlecenie marki WINIARY.

WINIARY to marka, która od lat jest gwarancją sukcesu w kuchni. Jej produkty inspirują współczesne panie domu do przygotowywania najsmaczniejszych potraw dla całej rodziny. Zupy, majonezy, buliony, sosy, Pomysły na…, dania instant, przyprawy, galaretki, kisiele czy budynie – w sumie ponad 230 różnych produktów kulinarnych WINIARY, które pozwalają w szybki i prosty sposób przyrządzić domowy posiłek. Na stronie www.winiary.pl panie domu znajdą przepisy oraz inspiracje kulinarne na każdy dzień. Produkty marki WINIARY rokrocznie zdobywają liczne nagrody przyznawane przez konsumentów i detalistów. W 2011 oraz 2012 roku redakcja „Rzeczpospolitej” przyznała marce WINIARY prestiżowy tytuł Najmocniejszej Marki Roku.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.