Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sezon na szparagi 2019: Już są na straganach, ale ceny jeszcze nie na każdą kieszeń

Anastazja Bezduszna
Białe i zielone szparagi uprawiane są w Wielkopolsce od wielu lat
Białe i zielone szparagi uprawiane są w Wielkopolsce od wielu lat Łukasz Gdak
Sezon na szparagi w Wielkopolsce zazwyczaj zaczyna się pod koniec kwietnia, ale na rynkach już teraz pojawiają się pęczki tych warzyw. I chociaż mamy własne uprawy w regionie, ceny na szparagi są wysokie.

Kwiecień jest miesiącem otwierającym sezon na szparagi. Zazwyczaj pojawiają się one pod koniec miesiąca, ale początek sezonu uzależniony jest od temperatury. Im wcześniej przychodzi ciepło, tym szybciej zbierane są szparagi. W 2017 roku dość wysoka temperatura w marcu sprzyjała temu, że od początku kwietnia u lokalnych dostawców i na ryneczkach można było kupić szparagi z polskich upraw. W tym roku hodowcom sprzyja niezbyt mroźna zima.

- Ziemia nie przemarzła. Można powiedzieć, że przewegetowaliśmy tę zimę. Takie warunki sprzyjają wcześniejszym terminom upraw - mówi Henryk Kąski, producent szparagów wielkopolskich spod Lwówka.

W Holandii i Niemczech od kilku lat szparagi są uprawiane przed sezonem w szklarniach, do których podłączane jest ogrzewanie.

- U nas w Wielkopolsce częściej korzystamy po prostu z wcześniejszych odmian szparaga - dodaje producent. Na swoich 40 hektarach planuje zacząć zbiory od połowy kwietnia. Mówi jednak, że kupować szparagi już można, ale najlepiej wybierać lokalnych producentów.

Zawsze na początku sezonu te warzywa są drogie. W tym roku pierwsze szparagi można kupić nawet za 15 złotych. Na ryneczkach za średniej wielkości pęczek białych szparagów zapłacimy 10-12 zł. Natomiast te eksportowane z Włoch czy innych ciepłych krajów kupić można już w supermarketach. Ich koszt będzie porównywalny do tych z rynku - około 10 zł za pęczek.

Szparagi występują w trzech odmianach - białej, zielonej i fioletowej. Białe są łagodne w smaku, ale przed ugotowaniem warto je też obrać. Natomiast zielone i fioletowe są bardziej wyraziste w smaku - mają orzechową nutę. Dojrzewają one ponad ziemią, przez co ich skórka jest delikatniejsza i nie wymaga usunięcia. Są najsmaczniejsze zaraz po zerwaniu, ponieważ z biegiem czasu tracą smak i aromat.

Jak rozpoznać świeże szparagi? Łodygi szparaga nie powinny być suche i twarde. Nawet jak stoją w wodzie to i tak stare końcówki będą włókniste. Do tego pamiętajmy, że każdy, nawet biały szparag powinien mieć średnio około 15 cm. Warzywa krótsze niż 10 cm zazwyczaj są podciętymi szparagami - nieświeżymi. Główka szparaga powinna być zamknięta i nieposzarpana.

Zobacz też:

Reakcja internetu na dopłaty dla rolników: Krowa plus i świnia plus. Zobacz memy w galerii na kolejnych slajdach.

KROWA plus ŚWINIA plus, czyli 500 zł na krowę i 100 zł na św...

Sezon na szparagi w pełni. Jak przyrządzić pyszne babeczki ze szparagami? Zobacz:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski