Rozpoczął się sezon szparagowy pod patronatem Polskiego Związku Producentów Szparaga oraz Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. W Polsce sezon na to warzywa trwa mniej więcej od kwietnia do końca czerwca. Jako pierwsze pojawiają się szparagi bielone, dopiero później, te najpopularniejsze, czyli zielone.
Mają one bardzo duże wartości odżywcze. Stanowią bogate źródło witamin C i z grupy B, kwasu foliowego, soli mineralnych i innych związków biologicznych. Zawierają dużo błonnika, działają antyrakowo, antysklerotycznie, pobudzająco i odmładzająco. Uchodzą też za afrodyzjak. Można je wykorzystywać jako oddzielne danie czy deser lub jako dodatek do zup, mięsa i ryb. Nadają się też do grillowania.
Co ciekawe, produkcja szparagów w naszym kraju cały czas rośnie. Obecnie jest to 10-13 tysięcy ton rocznie, co daje Polsce 10. miejsce wśród największych producentów na świecie. Aż 51 procent polskiej uprawy pochodzi z Wielkopolski. Na drugim miejscu mieści się województwo dolnośląskie z dużo niższym wynikiem 11 procent.
Szparagi wpływają korzystnie nie tylko na nasze zdrowie, ale i na nasze samopoczucie. Starożytni rzymianie uważali, że dodają one otuchy. A tej otuchy nam teraz potrzeba
– mówi prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
W Wielkopolsce największe uprawy znajdują się w gminach Wolsztyn i Przemęt. W tej drugiej gminie już 4 czerwca odbędzie się Festiwal Szparagowy, podczas którego będzie można spróbować wielu dań przygotowanych zarówno przez zawodowych kucharzy, jak i koło gospodyń wiejskich.
Zobacz też:
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?