Sezon na szparagi w pełni. Jak plebejski król zdominował maj?

Marta Danielewicz
Szef kuchni restauracji NH Hotel Rafał Soroczyński przygotowuje dla swoich gości potrawy z białymi i zielonymi szparagami. Skosztujemy tu delikatnego kremu, a nawet risotta szparagowego Paweł Miecznik
Długie, zielone albo białe, pełne witamin. Są chimeryczne i trudno się je uprawia. Jednak z wdziękiem królują na poznańskich stołach już od szesnastu lat. Szparagi, bo o nich mowa, to nasz regionalny produkt, który zaraz obok rogala marcińskiego, kojarzony jest z Wielkopolską.

To właśnie właściciel Hotelu Rzymskiego, 16 lat temu, postanowił wypromować szparagi w kuchni i wprowadzić je na salony. Dziś, wiele poznańskich restauracji poszło w jego ślady i przez maj to plebejskie warzywo króluje w ich kuchni.

- Od maja do czerwca w naszej karcie są tylko dania na bazie lub z dodatkiem szparagów. Do wyboru jest aż 20 potraw - opowiada Maciej Księżopolski z Hotelu Rzymskiego. Warzywo to, przez lata zgromadziło wielu miłośników. Z poznańskich targów rozchodzą się błyskawicznie, a i restauracje nie narzekają na brak klientów.

- Tak naprawdę świeżego szparaga można zjeść tylko w maju, dlatego ludzie tak bardzo je lubią. Mrożone nie smakują tak samo - zauważa Ewa Kukla, właścicielka Cafe Bordo Restaurante. Szparagi serwowane w tej restauracji pochodzą z podpoznańskiej plantacji w Witoldzinie, a ceny dań plasują się między 15 a 60 zł.

Szparag podawany z jajkiem sadzonym i bułką tartą to tradycyjne, przedwojenne danie. Dziś poznańscy mistrzowie kuchni w oparciu o starą recepturę, dodają coś od siebie.

- Wzbogaciliśmy tę prostą potrawę o kardamon i parmezan, a zamiast kurzego jajka jest przepiórcze - tłumaczy Roland Ciesiółka z restauracji NH Hotel Poznań. Tamtejszy szef kuchni, Rafał Soroczyński ma swoje sekrety na gotowane szparagi, by były delikatniejsze. - Gotuję je, nie w wodzie, a mleku. Dzięki temu rozpływają się w ustach - tłumaczy. Szparagowe potrawy, wbrew pozorom, nie należą do najdroższych. W restauracji NH Hotel Poznań krem z białych szparagów z ostrą, hiszpańską kiełbaską chorizo kosztuje 15 zł, a najdroższym daniem jest risotto szparagowe za 35 zł.

Większość restauracji, podczas sezonu szparagowego, serwuje dania, które odbiegają od tych tradycyjnych. W Hotelu Rzymskim możemy skosztować nawet lodów szparagowych, a w restauracji Novotel panny cotty szparagowej.
- Możliwości serwowania szparagów są różne. Niektórzy preferują kuchnię klasyczną, jednak większą popularnością cieszą się te dania nietypowe - zauważa Roland Ciesiółka z NH Hotel.

Jeszcze do końca maja szparagi zjemy w wielu poznańskich restauracjach. Między innymi, w restauracji Enjoy (ul. Reymonta 19) gdzie króluje szparag z boczkiem, czy w 3 kolorach (ul. Wiankowa 3), gdzie warzywa skrapiane są esencją z kwiatów bzu.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3