Sezon szparagowy otwarty! Za tydzień czeka nas prawdziwy...

    Sezon szparagowy otwarty! Za tydzień czeka nas prawdziwy wysyp tych warzyw

    Marta Danielewicz

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    W Hotelu Rzymskim sezon szparagowy rozpoczęła konferencja organizowana m.in. przez Polski Związek Producentów Szparagów
    1/21
    przejdź do galerii

    W Hotelu Rzymskim sezon szparagowy rozpoczęła konferencja organizowana m.in. przez Polski Związek Producentów Szparagów ©Łukasz Gdak

    Pojawia się w połowie kwietnia i przez trzy miesiące nie znika z naszych talerzy. To najbardziej wyczekiwane warzywo, które smakuje jedynie wtedy, gdy jest świeże. Nie bez powodu mówi się więc o nim - królewski. Szparag - biały i zielony w maju ma swoją oficjalną premierę.
    Sezon szparagowy już tradycyjnie otwarty został w Hotelu Rzymskim. To właśnie z tym miejscem, z tą kuchnią szparag jest kojarzony przez kolejne pokolenia poznaniaków. Nie brakowało i tym razem potraw, w którym głównym składnikiem był szparag. Goście mogli skosztować nawet sushi ze szparagami.

    - Produkcja szparagów rozwija się dynamicznie, a jego spożycie wzrosło trzykrotnie w Polsce na przestrzeni ostatnich lat - mówił prof. Mikołaj Knaflewski z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Wciąż jednak wyprzedzają nas pod tym względem Niemcy a nawet... Chińczycy!

    - Musimy uczyć młodsze pokolenia jeść szparagi. Bo te kojarzą się tylko ze starszymi osobami, a to źródło witamin. Sam mam siedmioro wnucząt z czego czterech to amatorzy szparagów - zdradza prof. Knaflewski.

    Szparagi to bardzo wymagające warzywa. Potrzebują dużo słońca i nie lubią zimna. W tym roku, niestety, zima im nie przysłużyła. Dlatego też ceny tych produktów zdaniem wielu są wręcz kosmiczne.

    - Tak naprawdę zaliczyliśmy w tym roku falstart szparaga - przyznaje Marian Jakobsze, prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga. - Pierwsze dni kwietnia były bardzo ciepłe, więc warzywa ładnie urosły, ale następnie przyszły przymrozki i niestety, szparagi zmarniały.

    Jak mówią eksperci, producenci szparagów stosują coraz nowsze techniki ich produkcji. Osłaniają warzywa specjalnymi tunelami z folii. Niestety, to wciąż bardzo kosztowne przedsięwzięcie. - I chociaż szparagi na sklepowych półkach dostępne są już od kilku tygodni, dopiero za tydzień zacznie się ich wysyp - uważa prof. Mikołaj Knaflewski.



    Czytaj treści premium w Głosie Wielkopolskim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo