Sezon szparagowy już tradycyjnie otwarty został w Hotelu Rzymskim. To właśnie z tym miejscem, z tą kuchnią szparag jest kojarzony przez kolejne pokolenia poznaniaków. Nie brakowało i tym razem potraw, w którym głównym składnikiem był szparag. Goście mogli skosztować nawet sushi ze szparagami.
- Produkcja szparagów rozwija się dynamicznie, a jego spożycie wzrosło trzykrotnie w Polsce na przestrzeni ostatnich lat - mówił prof. Mikołaj Knaflewski z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Wciąż jednak wyprzedzają nas pod tym względem Niemcy a nawet... Chińczycy!
- Musimy uczyć młodsze pokolenia jeść szparagi. Bo te kojarzą się tylko ze starszymi osobami, a to źródło witamin. Sam mam siedmioro wnucząt z czego czterech to amatorzy szparagów - zdradza prof. Knaflewski.
Szparagi to bardzo wymagające warzywa. Potrzebują dużo słońca i nie lubią zimna. W tym roku, niestety, zima im nie przysłużyła. Dlatego też ceny tych produktów zdaniem wielu są wręcz kosmiczne.
- Tak naprawdę zaliczyliśmy w tym roku falstart szparaga - przyznaje Marian Jakobsze, prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga. - Pierwsze dni kwietnia były bardzo ciepłe, więc warzywa ładnie urosły, ale następnie przyszły przymrozki i niestety, szparagi zmarniały.
Jak mówią eksperci, producenci szparagów stosują coraz nowsze techniki ich produkcji. Osłaniają warzywa specjalnymi tunelami z folii. Niestety, to wciąż bardzo kosztowne przedsięwzięcie. - I chociaż szparagi na sklepowych półkach dostępne są już od kilku tygodni, dopiero za tydzień zacznie się ich wysyp - uważa prof. Mikołaj Knaflewski.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?