Produkty dla 2 osób:
- 600 g świeżego sielawa
- 400 g batatów – umytych ale nieobranych
- 1 papryczka chilli
- 2 gałązki kolendry
- 100 ml oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 sztuki limonki
- 100 ml białego wina
- 1 łyżeczka cukru
- 1 gałązka tymianku
Sposób przygotowania:
Bataty myjemy i kroimy w „łódeczki”, następnie podgotowujemy przez około 5 minut, żeby delikatnie zmiękły i wrzucamy do rozgrzanego piekarnika z tymiankiem i oliwą. Pieczemy, aż będą miękkie, a skórka nabierze złotawego koloru.
Wypatroszoną sielawę nacinamy delikatnie pod kątem wzdłuż kręgosłupa, tak aby ponacinać ości. Przyprawiamy rybę solą i świeżymi ziołami, po czym odstawiamy, żeby nabrała smaków (około 10 minut w lodówce). W międzyczasie przygotowujemy marynatę – emulsję. Białe wino, chilli, cukier, kolendrę, czosnek, limonkę, kolendrę i oliwę miksujemy ze sobą w blenderze na jednolitą masę, pamiętajcie żeby nie przebić marynaty a tylko połączyć smaki.
Na dobrze rozgrzanej patelni z małą ilością oliwy z wytłoczyn smażymy sielawę na złoty kolor. Dopiero w trakcie smażenia smarujemy rybę marynatą po kolei z obu stron, tak aby nie ingerować w naturalny smak ryby, a tylko go wyostrzyć.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?