Sielawa z patelni z pieczonymi batatami

Anastazja Bezduszna
Jak przyrządzić sielawę z patelni z pieczonymi batatami, radzi Tomasz Trąbski, szef kuchni restauracji Concordia Taste.

Produkty dla 2 osób:

  • 600 g świeżego sielawa
  • 400 g batatów – umytych ale nieobranych
  • 1 papryczka chilli
  • 2 gałązki kolendry
  • 100 ml oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 sztuki limonki
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 gałązka tymianku

Sposób przygotowania:
Bataty myjemy i kroimy w „łódeczki”, następnie podgotowujemy przez około 5 minut, żeby delikatnie zmiękły i wrzucamy do rozgrzanego piekarnika z tymiankiem i oliwą. Pieczemy, aż będą miękkie, a skórka nabierze złotawego koloru.

Wypatroszoną sielawę nacinamy delikatnie pod kątem wzdłuż kręgosłupa, tak aby ponacinać ości. Przyprawiamy rybę solą i świeżymi ziołami, po czym odstawiamy, żeby nabrała smaków (około 10 minut w lodówce). W międzyczasie przygotowujemy marynatę – emulsję. Białe wino, chilli, cukier, kolendrę, czosnek, limonkę, kolendrę i oliwę miksujemy ze sobą w blenderze na jednolitą masę, pamiętajcie żeby nie przebić marynaty a tylko połączyć smaki.

Na dobrze rozgrzanej patelni z małą ilością oliwy z wytłoczyn smażymy sielawę na złoty kolor. Dopiero w trakcie smażenia smarujemy rybę marynatą po kolei z obu stron, tak aby nie ingerować w naturalny smak ryby, a tylko go wyostrzyć.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie