
Jeszcze więcej cytryn
Ze skórki cytryny przygotujesz również limoncello, czyli włoski likier. Skórkę z 5 cytryn zanurz w 500 ml alkoholu i odstaw na tydzień w szczelnie zamkniętym słoiku. Wszystko przefiltruj przez gazę i wymieszaj z syropem (500 ml wody i 300 g cukru podgrzewane na małym ogniu, mieszane drewnianą łyżką). Przelej limoncello do szklanych butelek i przechowuj w piwnicy lub lodówce.
Cytrynową oliwę również przygotujesz samodzielnie. Wystarczy 500 ml oliwy z oliwek oraz 4 łyżki posiekanej skórki cytryny. Zamknij w szczelnym słoiku i odstaw na 15 dni w suchym i ciemnym miejscu. Codziennie potrząsaj słoikiem. Po 15 dniach przefiltruj oliwę za pomocą sitka (nie potrzebujemy już skórek) i przelej do butelki z ciemnego szkła. Cytrynowa oliwa gotowa. To samo można zrobić ze skórkami pomarańczy.