Składniki:
200 g kości wieprzowych
1kg ziemniaków
pęczek włoszczyzny
100 g marchwi
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
sól,
pieprz
maggi do smaku
Przygotowanie:
Warzywa i kości trzeba porządnie opłukać, wrzucić do wody i ugotować.
Miekkie warzywa przetrzeć przez durszlak, następnie przyprawić maggi, solą i pieprzem do smaku.
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Gotową zupę zaprawić myrdyrdą, czyli zasmażką, którą przygotowuje się następująco: na rozgrzanym maśle trzeba zrumienić na złoty kolor łyżkę stołową mąki pszennej.
Tak zrumienioną mąkę wrzucamy do zupy i porządnie wszystko "myrdamy" (mieszamy). Stąd ślepe ryby z myrdyrdą.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?