18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ślepe ryby z myrdyrdą

Katarzyna Sklepik
Tradycyjne ślepe ryby, czyli postną zupę z rozgotowanych ziemniaków gotuje się bez żadnego wkładu mięsnego.

Składniki:
200 g kości wieprzowych
1kg ziemniaków
pęczek włoszczyzny
100 g marchwi
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
sól,
pieprz
maggi do smaku

Przygotowanie:
Warzywa i kości trzeba porządnie opłukać, wrzucić do wody i ugotować.

Miekkie warzywa przetrzeć przez durszlak, następnie przyprawić maggi, solą i pieprzem do smaku.

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Gotową zupę zaprawić myrdyrdą, czyli zasmażką, którą przygotowuje się następująco: na rozgrzanym maśle trzeba zrumienić na złoty kolor łyżkę stołową mąki pszennej.

Tak zrumienioną mąkę wrzucamy do zupy i porządnie wszystko "myrdamy" (mieszamy). Stąd ślepe ryby z myrdyrdą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski