Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sliwki na różne sposoby

Anastazja Bezduszna
123rf
Nadchodzi czas śliwek, warto wykorzystać je jak najwszechstronniej. Bo śliwki są nie tylko smaczne, ale zawierają też hormon szczęścia.

MARYNOWANE

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek,
  • 1 litr wody,
  • pół szklanki miodu,
  • 4 goździki,
  • 1,5 szklanki octu 10%

Sposób przygotowania:
Śliwki myjemy i wkładamy w czyste wyparzone słoiki . Zagotowujemy wodę z miodem, octem i goździkami. Wrzącą zalewą zalewamy śliwki. Dokładnie zakręcamy słoiki . Pasteryzujemy przez 10 minut .

Z GRUSZKAMI

Składniki:

  • gruszki,
  • śliwki,
  • cukier - 1 szklanka na litr wody,
  • goździki - 2 szt. na słoik

Sposób przygotowania:
Gruszki i śliwki obieramy, kroimy na połówki. Układamy gruszki w słoikach i przekładamy śliwkami. Do każdego słoika dodajemy 2 goździki i zalewamy syropem wcześniej ugotowanym. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 15 minut.

KOMPOT

Składniki:

  • 1 kg śliwek,
  • 1 kg cukru,
  • goździki,
  • gorąca woda

Sposób przygotowania:
Śliwki myjemy, wypestkowujemy. Wkładamy do wyparzonych sło-ików, do połowy wysokości. Do każdego słoika dodajemy po 2 łyżki cukru i 3 goździki. Słoiki zalewamy gorącą wodą i zakręcamy. Pasteryzujemy 20 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski