MARYNOWANE
Składniki:
- 1 kg śliwek węgierek,
- 1 litr wody,
- pół szklanki miodu,
- 4 goździki,
- 1,5 szklanki octu 10%
Sposób przygotowania:
Śliwki myjemy i wkładamy w czyste wyparzone słoiki . Zagotowujemy wodę z miodem, octem i goździkami. Wrzącą zalewą zalewamy śliwki. Dokładnie zakręcamy słoiki . Pasteryzujemy przez 10 minut .
Z GRUSZKAMI
Składniki:
- gruszki,
- śliwki,
- cukier - 1 szklanka na litr wody,
- goździki - 2 szt. na słoik
Sposób przygotowania:
Gruszki i śliwki obieramy, kroimy na połówki. Układamy gruszki w słoikach i przekładamy śliwkami. Do każdego słoika dodajemy 2 goździki i zalewamy syropem wcześniej ugotowanym. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 15 minut.
KOMPOT
Składniki:
- 1 kg śliwek,
- 1 kg cukru,
- goździki,
- gorąca woda
Sposób przygotowania:
Śliwki myjemy, wypestkowujemy. Wkładamy do wyparzonych sło-ików, do połowy wysokości. Do każdego słoika dodajemy po 2 łyżki cukru i 3 goździki. Słoiki zalewamy gorącą wodą i zakręcamy. Pasteryzujemy 20 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?