Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Słodka Wielkanoc. Zobacz sprawdzone przepisy

EBI
Święta wielkanocne, to najważniejsze święta w roku. Trudno je sobie wyobrazić bez tradycyjnych ciast. Przygotowaliśmy dla Was kilka przepisów.

Keks domowy
- 6 jaj
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka masła
- 2 szklanki curku
Cukier ubić do białości z masłem.Dodawać stopniowo po jednym jajku i po pół szklanki mąki, stale mieszać. Owoce, orzechy i bakalie oprószyć mąką. Dodać do ciasta i lekko wymieszać. Wlać do natłuszczonej formy. Po 30 minutach naciąć ciasto wzdłuż nożem i piec jeszcze przez 30-40 minut w 180 stopniach C.

Mazurek Wielkanocny
Ciasto:
- mąka 200 gram
- orzechy laskowe 100 gram
- margaryna 100 gram
- kakao 2 łyżki
- cukier waniliowy 1 torebka
- cukier puder 4 łyżki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- aromat 4 krople
- jajko 1 szt.

Masa:
- budyń śmietankowy 1 opakowanie
- mleko 2 szklanki
- margaryna 125 gram
- cukier 4 łyżki

Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z cukrem, posiekanymi orzechami, margaryną, jajkiem, łyżeczką proszku do pieczenia, cukrem waniliowym i aromatem do ciasta. Ciasto zagniatamy i chłodzimy w lodówce około 30 minut. Po wyjęciu wałkujemy i rozkładamy do natłuszczonej blaszce o wymiarach 25x28 centymetrów. Na brzegach blaszki wykładamy ciasto na wysokość około 1 cm. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.
Masa: Gotujemy budyń z aromatem do ciasta, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Zimny budyń mieszamy z margaryną za pomocą miksera. Masę wkładamy na ostygnięte ciasto. Ciasto polewamy polewą czekoladową i dekorujemy według uznania: orzechami, wiórkami kokosowymi, rodzynkami czy migdałami.

Sernik domowy
Składniki ciasta:
- 1/3szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g margaryny
Ze wszystkich składników wyrobić kruche ciasto, umieścić je w wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą tortownicy.

Masa serowa:
- 3/4 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 750 g serka homogenizowanego
- 4 białka (ubić sztywną pianę)
- cukier waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- rodzynki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę, cukier i żółtka na początku, pianę i rodzynki dodać na końcu. Wlać do tortownicy na przygotowane wcześniej ciasto.
Piec w temperaturze 190 stopni około 50 min na brązowy kolor.

Babka wielkanocna
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
150 g margaryny
150 g cukru
2 jaja
kilka kropli aromatu waniliowego Dr. Oetkera
1/2 szklanki śmietanki (18% tłuszczu)
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę starannie utrzeć z cukrem, dodać żółtka, aromat, mąkę i śmietankę. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno. Ciasto delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Dodać rodzynki oprószone mąką. Formę babkową z kominkiem o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Do formy nałożyć ciasto. Piec ok. 45 minut.
Piekarnik gazowy: temperatura 180°C (nie powinien być podgrzany)
Piekarnik elektryczny: temperatura 180°C (powinien być podgrzany)
Wystudzoną babkę posmarować polewą marcepanową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.

ZiemiaKaliska.com.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski