Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Słodycze w stylu raw food, czyli surowe, ale bardzo smaczne desery

Anastazja Bezduszna
Desery w wersji raw food będą słodkim smakołykiem dla każdego z nas, a przy tym źródłem cennych witamin i minerałów. Co ważne, wiele z nich nie ma cukru. Zazwyczaj składniki dobiera się tak, by deser był słodki. Pomogą nam w tym suszone owoce, jak daktyle, figi czy morele. Drobno posiekane czy zmiksowane na gładką masę mogą być osobnym deserem lub nadzieniemdo babeczek.

Pojęciem raw food najczęściej posługują się tak zwani witarianie, czyli zwolennicy diety na surowo. Jako jeden z ważniejszych argumentów przeciwko obróbce termicznej podają niszczenie w jej trakcie enzymów. Te występujące w żywności wspomagają przecież trawienie i przyswajanie składników odżywczych z pokarmów.

Chcesz spróbować diety raw food? Zapomnij o mięsie, rybach i innych produktach, które potrzebują obróbki termicznej powyżej 40-45 stopni Celsjusza.

W ramach surowej diety spożywa się głównie warzywa, owoce, orzechy, kiełki, najlepiej z ekouprawy. Wszystkie składniki mają być świeże i nieprzetworzone. Gotowanie, smażenie, pieczenie i nawet wcześniejsze mrożenie nie wchodzą w grę.

Ale raw food to nie tylko przepisy dla wegetarian. Każdy z nas, przygotowując sałatkę, chrupiąc marchewkę czy jedząc owoce, jest już trochę „raw”. Instytut Żywności i Żywienia zgodnie z rekomendacją Światowej Organizacji Zdrowia zaleca spożywanie co najmniej 400 gramów warzyw i owoców dziennie podzielonych na pięć porcji.

Szklanka soku, sałatka, owoc lub warzywo jako przekąska - a co na deser?

Desery w wersji raw food będą słodkim smakołykiem dla każdego z nas, a przy tym źródłem cennych witamin i minerałów. Co ważne, wiele z nich nie ma cukru. Zazwyczaj składniki dobiera się tak, by deser był słodki. Pomogą nam w tym suszone owoce, jak daktyle, figi czy morele. Drobno posiekane czy zmiksowane na gładką masę mogą być osobnym deserem lub nadzieniemdo babeczek.

Przygotowanie takich deserów czy przekąsek nie zajmie dużo czasu. Warto pamiętać, że niektóre z tych produktów mają ograniczony termin ważności. Dlatego lepiej robić małe porcje i przechowywać je w lodówce.

Fig(larna) przyjemność

Składniki:

  • na 1 słoik potrzebujemy:
  • 0,5 kg suszonych fig,
  • sok z 2 dużych pomarańczy,
  • cynamon, laska wanilii, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:
Figi przepłukujemy w chłodnej wodzie i usuwamy ich twarde końcówki. Wyciskamy sok z pomarańczy i moczymy w nim figi. Najlepiej przez całą noc, aby dobrze nasiąknęły. Następnie blendujemy
figi z sokiem. Pod koniec miksowania doprawiamy przyprawami. Teraz krem jest gotowy do spożycia! Można go przechowywać w lodówce 1-2 tygodnie.

Kuleczki migdałowo-owocowe

Składniki:

  • 1 duża szklanka orzechów nerkowca,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • miąższ z 1 laski wanilii,
  • 2 łyżki miodu,
  • sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:
Nerkowce moczymy przez noc w wodzie. Następnie przekładamy je do kielicha blendera. Dodajemy olej kokosowy, wanilię, miód oraz odrobinę wody. Całość miksujemy na gładką masę. Dodajemy powoli, do smaku sok z cytryny. Jeżeli krem będzie zbyt gęsty – dolewamy więcej wody.

Słodki krem z nerkowców

Składniki:

  • 1 duża szklanka orzechów nerkowca,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • miąższ z 1 laski wanilii,
  • 2 łyżki miodu,
  • sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:
Nerkowce moczymy przez noc w wodzie. Następnie przekładamy je do kielicha blendera. Dodajemy olej kokosowy, wanilię, miód oraz odrobinę wody. Całość miksujemy na gładką masę. Dodajemy powoli, do smaku sok z cytryny. Jeżeli krem będzie zbyt gęsty – dolewamy więcej wody.

Tartaletki z raw nutellą

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 banany,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki kakao,
  • odrobina jogurtu naturalnego lub mleka,
  • 1 opakowanie tartaletek/muffinek

[b Sposób przygotowania:[/b]
Awokado oraz banana obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części. Następnie wkładamy do kielicha blendera lub wysokiej miski. Kolejny krok to dodanie miodu, kakao oraz jogurtu lub mleka. Całość miksujemy na gładką masę. Jeżeli wolimy, aby nasza nutella była bardziej czekoladowa, możemy dodać więcej kakao. Kremem dekorujemy tartaletki i gotowe!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski