Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smaczne dania z ziemniaków. Zobacz ciekawe przepisy!

Milena Kochanowska
Milena Kochanowska
Ziemniaki, poza swoimi walorami zdrowotnymi, są też niezwykle wydajnym i uniwersalnym produktem do tworzenia obiadowych dań, a do tego są tanie. W zależności od upodobania możemy jeść je gotowane lub pieczone, albo też przygotować z nich placki, kluski śląskie, leniwe, kopytka czy pierogi ruskie
Ziemniaki, poza swoimi walorami zdrowotnymi, są też niezwykle wydajnym i uniwersalnym produktem do tworzenia obiadowych dań, a do tego są tanie. W zależności od upodobania możemy jeść je gotowane lub pieczone, albo też przygotować z nich placki, kluski śląskie, leniwe, kopytka czy pierogi ruskie MAT. PRAS. ZIEMNIAKI CZY KARTOFLE
Dziś nie wyobrażamy sobie naszej kuchni bez ziemniaka i to w rozmaitej postaci. Przygotowując je w zdrowy sposób, na pewno nie przytyjemy.

Ziemniaki pochodzą z Ameryki Południowej, a do Polski dotarły prawdopodobnie dzięki Janowi III Sobieskiemu. Legenda głosi, że polski król, otrzymawszy je w prezencie od cesarza Leopolda I, podarował je ukochanej Marysieńce, która obsadziła nimi swoje ogrody. Ziemniaki były bowiem wówczas uważane za rośliny ozdobne. Pierwsi zaczęli je jeść chłopi, przełamując trwające przez wiele lat przekonanie, jakoby były one szkodliwe dla zdrowia. Trujący jest jedynie ich nadziemny pęd (łodyga, liście, kwiaty i owoce). Zawarta w nim solanina powoduje poważne zatrucia pokarmowe i ma działanie rakotwórcze.

W celach spożywczych wykorzystujemy więc tylko bulwy, które solaniny nie zawierają. Są one bogatym źródłem witamin B, C, H i K, zawierają także potas oraz fosfor. Lekkostrawne, mają właściwości antywrzodowe oraz moczopędne, dzięki czemu pomagają usunąć toksyny z organizmu. Przeciętna bulwa zawiera około 0,1 g tłuszczu, za to 1,9 g białka oraz 1,5 g błonnika. Jeśli więc nie będziemy naszych ziemniaczanych obiadów okraszać zawiesistymi i tłustymi sosami, smalcem ze skwarkami lub zasmażką, nadwaga na pewno nam nie grozi.

Ziemniaki, poza swoimi walorami zdrowotnymi, są też niezwykle wydajnym i uniwersalnym produktem do tworzenia obiadowych dań, a do tego są tanie. W zależności od upodobania możemy jeść je gotowane lub pieczone, albo też przygotować z nich placki, kluski śląskie, leniwe, kopytka czy pierogi ruskie. Gotowane są też składnikiem tradycyjnych jarzynowych sałatek. Niepolecane, bo niezdrowe i wysoko kaloryczne produkty z tego warzywa to frytki i chipsy, chyba że zrobimy je sami w domu ze świeżych ziemniaków.

TU ZOBACZYSZ WIĘCEJ PRZEPISÓW

Pieczony ziemniak z twarożkiem

duży ziemniak (ok. 200-250 g), 150 g pomidorków koktajlowych, ząbek czosnku, pół cebuli, świeży ogórek (ok. 50 g), 80 g twarogu półtłustego, 2 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 30 g), olej rzepakowy, sól, pieprz, świeża kolendra
Ziemniaka dokładnie umyj. Obtocz go w łyżce oleju, posyp solą i pieprzem. Zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku w temp. 230 st. C. Twaróg i jogurt wymieszaj widelcem, dodaj posiekaną drobno cebulkę i świeżego ogórka. Dopraw solą, pieprzem i garścią siekanej świeżej kolendry. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, czosnek posiekaj w cienkie plasterki. Wrzuć pomidorki na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju, szybko podsmaż i dodaj czosnek. Podsmażaj potrząsając patelnią przez kolejne 30 sek. Upieczonego ziemniaka ostrożnie odpakuj z folii, przekrój na pół, posól. Nałóż na połówki twarożek, całość przykryj ciepłymi pomidorkami i oprósz siekanymi świeżymi listkami kolendry.

Ziemniaki duże z grzybami w środku

4 duże ziemniaki, 1 por, grzyby świeże lub mrożone typu podgrzybek lub maślak, 2 łyżki bułki tartej, 2 żółtka, 1 jajko, koperek, natka pietruszki, 100 g masła klarowanego, 200 ml bulionu warzywnego, sól, pieprz czarny, mielony kminek
Ziemniaki obieramy, odcinamy z jednej strony cienki plaster. Wydrążamy środki, które drobno siekamy. Na maśle przesmażamy pora, dodajemy posiekane części ziemniaka. Po chwili dodajemy grzyby. Smażymy razem i zdejmujemy z ognia. Do przesmażonych grzybów i ziemniaków dodajemy bułkę tartą dla nadania odpowiedniej konsystencji, żółtka i jajko. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem mielonym. Na koniec dodajemy posiekaną zieleninę. Farszem wypełniamy wydrążone ziemniaki. Przykrywamy odkrojoną częścią i układamy w rondlu. Dodajemy pozostałe masło i ok. 100ml bulionu. W trakcie, jak będzie potrzeba, dolewamy pozostałą ilość. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika o temp. 200 stopni, na ok. 40 minut. (www.ziemniakiczykartofle.com.pl x 2)

Ziemniaki faszerowane twarogiem i boczkiem

kilka dużych ziemniaków, 2 cebule, 150 g boczku, 250 g twarogu półtłustego, 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%, szczypiorek, sól i pieprz
Ziemniaki ze skórką umyć i ugotować na pół miękko w osolonym wrzątku; odcedzić, osuszyć, przekroić na pół i częściowo wydrążyć. Boczek i obrane cebule pokroić w kostkę i podsmażyć aż do zeszklenia cebuli. Twaróg rozdrobnić. Środki ziemniaków wymieszać z boczkiem, twarogiem i śmietaną. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i posypać szczypiorkiem. Nałożyć farsz do wydrążonych ziemniaków i zapiekać 35-40 min. w piekarniku nagrzanym do 150 st.

Smażone ziemniaki z jajkiem i szynką

0,5 kg ziemniaków, 1 cebula, 2 ogórki małosolne, majonez, jogurt naturalny, szynka, 5 jajek, szczypiorek, sól, pieprz czarny, oliwa z oliwek
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie aż będą miękkie. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Ogórki małosolne pokroić w kostkę. Wymieszać z posiekaną cebulą, majonezem i jogurtem. Doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać ziemniaki. Roztrzepanymi jajkami polać ziemniaki i odczekać aż się zetną. Szczypiorek pokroić i posypać nim ziemniaki. Danie podawać z podpieczonymi kromkami chleba. (www.pekpol.plx 2)

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski