Smaczne sposoby na grillowane kiełbaski

AB
Kiełbaski mazurskie z boczkiem i mozzarellą Fotolia
Kiełbaski to zdecydowanie najczęściej przygotowywana potrawa z grilla. Zwykle pieczemy je bez żadnych dodatków, doprawiając co najwyżej keczupem lub musztardą. Tym, którzy oczekują czegoś więcej, a jednocześnie nie czują się mistrzami kulinarnymi polecamy smakowite przepisy.

- Polacy nadal najchętniej wybierają na ruszt tradycyjną kiełbasę, stanowi ona ponad 50% najczęściej kupowanych produktów na grilla. Nic dziwnego, amatorzy jej smaku nie wyobrażają sobie ucztowania na świeżym powietrzu bez tej wędliny. Ponadto przygotowanie kiełbasy nie wymaga praktycznie żadnych nakładów pracy i wiele uwagi - wystarczy tylko od czasu do czasu przewracać ją na ruszcie. Dużą popularnością cieszą się także kiełbasy nieco w innej formie niż tradycyjne, czyli np. cieńsze kiełbaski, parzone lub wędzone, odpowiednio przyprawione. – wyjaśnia Małgorzata Wódkiewicz ekspert z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Kiełbaski z boczkiem i mozzarellą

Składniki:

  • 400 g kiełbasek
  • 8 plasterków wędzonego boczku
  • 100 g sera typu mozzarella
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • wykałaczki

Sposób przygotowania:
Mozzarellę pokrój w plastry, posyp bazylią. Kiełbaski dopraw przyprawą. Na każdej kiełbasce połóż kawałek sera a następnie ciasno owiń plasterkiem boczku. Całość zepnij wykałaczkami tak, aby ser nie wypłynął. Grilluj kiełbaski aż do uzyskania pożądanego wyglądu.

Kiełbaski w piwie

Składniki:

  • 400 g kiełbasek wędzonych
  • 2 średnie cebule lub główka czosnku
  • butelka piwa jasnego lub ciemnego
  • tacki do grillowania

Sposób przygotowania:
Cebulę lub czosnek posiekaj na drobne kawałeczki. Kiełbaski ułóż na tackach a gdy delikatnie się zarumienią posyp cebulą lub czosnkiem. Polej kiełbaski piwem. Po kilku minutach, gdy piwo odparuje powtórz czynność. Grilluj tak długo, aż kiełbaski się zarumienią.

Grillowane kiełbaski z cebulką i ziemniaczkami

Składniki:

  • 8 kiełbasek wędzonych
  • pół szklanki piwa
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 cebule
  • natka pietruszki
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • tacki do grillowania

Sposób przygotowania:
Obrane i opłukane ziemniaki pokrój na ćwiartki. Cebule obierz z łupin, pokrój na grube plasterki. Na tackach ułóż kiełbaski, pokrojone ziemniaki i plasterki cebuli. Warzywa skrop olejem. Tacki ułóż na grillu. Grilluj kiełbasę i warzywa aż się przyrumienią. W czasie pieczenia kiełbaski 2-3 razy polej piwem. Gotowe warzywa dopraw solą i pieprzem, posyp posiekaną natką pietruszki.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

m
mruk
Ja najbardziej lubię białą kiełbasę :) ostatnio w żabce kupiłem takie cienkie białe kiełbaski kani w paczce i na grillu sprawdziły się całkiem ok :)
Dodaj ogłoszenie