- Polacy nadal najchętniej wybierają na ruszt tradycyjną kiełbasę, stanowi ona ponad 50% najczęściej kupowanych produktów na grilla. Nic dziwnego, amatorzy jej smaku nie wyobrażają sobie ucztowania na świeżym powietrzu bez tej wędliny. Ponadto przygotowanie kiełbasy nie wymaga praktycznie żadnych nakładów pracy i wiele uwagi - wystarczy tylko od czasu do czasu przewracać ją na ruszcie. Dużą popularnością cieszą się także kiełbasy nieco w innej formie niż tradycyjne, czyli np. cieńsze kiełbaski, parzone lub wędzone, odpowiednio przyprawione. – wyjaśnia Małgorzata Wódkiewicz ekspert z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Kiełbaski z boczkiem i mozzarellą
Składniki:
- 400 g kiełbasek
- 8 plasterków wędzonego boczku
- 100 g sera typu mozzarella
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- wykałaczki
Sposób przygotowania:
Mozzarellę pokrój w plastry, posyp bazylią. Kiełbaski dopraw przyprawą. Na każdej kiełbasce połóż kawałek sera a następnie ciasno owiń plasterkiem boczku. Całość zepnij wykałaczkami tak, aby ser nie wypłynął. Grilluj kiełbaski aż do uzyskania pożądanego wyglądu.
Kiełbaski w piwie
Składniki:
- 400 g kiełbasek wędzonych
- 2 średnie cebule lub główka czosnku
- butelka piwa jasnego lub ciemnego
- tacki do grillowania
Sposób przygotowania:
Cebulę lub czosnek posiekaj na drobne kawałeczki. Kiełbaski ułóż na tackach a gdy delikatnie się zarumienią posyp cebulą lub czosnkiem. Polej kiełbaski piwem. Po kilku minutach, gdy piwo odparuje powtórz czynność. Grilluj tak długo, aż kiełbaski się zarumienią.
Grillowane kiełbaski z cebulką i ziemniaczkami
Składniki:
- 8 kiełbasek wędzonych
- pół szklanki piwa
- 4 duże ziemniaki
- 2 cebule
- natka pietruszki
- olej
- sól
- pieprz
- tacki do grillowania
Sposób przygotowania:
Obrane i opłukane ziemniaki pokrój na ćwiartki. Cebule obierz z łupin, pokrój na grube plasterki. Na tackach ułóż kiełbaski, pokrojone ziemniaki i plasterki cebuli. Warzywa skrop olejem. Tacki ułóż na grillu. Grilluj kiełbasę i warzywa aż się przyrumienią. W czasie pieczenia kiełbaski 2-3 razy polej piwem. Gotowe warzywa dopraw solą i pieprzem, posyp posiekaną natką pietruszki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?