Zgodnie z jego założeniami kobiety w ciąży i po porodzie dostają pięć posiłków dziennie. W opolskim szpitalu dodatkowe dwa posiłki - drugie śniadanie i podwieczorek - dostają wszystkie pacjentki, bez względu na przyczynę hospitalizacji. Rocznie jest to ok. 8 tys. pań.
Celem programu jest poprawa jakości żywienia pacjentek oraz pogłębienie ich wiedzy na temat zdrowego żywienia.
Jadłospis - zgodny z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia - ma być opracowany przez dietetyka, a posiłki sporządzane ze świeżych i wysokiej jakości produktów, urozmaicone i ładnie podane.
- Te zasady spełnialiśmy już od dawna, bo wiemy, że żywienie pacjentów jest integralną częścią procesu leczenia. Nigdy nie oszczędzaliśmy na żywieniu i edukacji na ten temat. Tym chętniej podpisaliśmy z NFZ umowę na realizację programu - mówi Edward Puchała, dyrektor Klinicznego Centrum.
Pacjentki w trakcie pobytu w szpitalu i do dwóch miesięcy po porodzie mogą korzystać z konsultacji dietetyka.
W programie Szkoły Rodzenia jest wykład na temat żywienia kobiet w okresie ciąży i karmienia piersią. Wszystkie pacjentki wychodzące ze szpitala otrzymują szczegółowy opis diety, jaką powinny stosować przez najbliższe 3-4 tygodnie.
Edukacja w tym zakresie realizowana jest również w ramach programu Opolskie dla Rodziny.
- Kobiety w ciąży i karmiące matki (do 6 tygodni) powinny ograniczyć spożycie produktów przetworzonych, fast foodów, unikać cukrów i soli. Co ciekawe, mogą wypić nawet do 4 filiżanek kawy w ciągu dnia, gdyż jej odstawienie może mieć gorszy wpływ na ich i dziecka organizm, niż picie tego napoju - zaznacza Katarzyna Kupiec, dietetyk w Klinicznym Centrum.
Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?