Celem konkursu jest nagradzanie i promowanie producentów najwyższej jakości żywności, która powstaje na terenie powiatu Poznańskiego czyli siedemnastu gmin okalających miasto.
– To prawdziwy spichlerz, który karmi nie tylko mieszkańców regionu a produkty tu wytwarzane trafiają na stoły w całej Polsce – mówi starosta Jan Grabkowski. Swoje wyroby nominować mogli sami producenci, ale także burmistrzowie i wójtowie gmin z terenu powiatu.
Jury konkursu pod przewodnictwem Roberta Makłowicza oceniali nie tylko jakość i Smak zgłoszonych wyrobów ale też ich potencjał dla promocji powiatu. Finałowa degustacja z udziałem producentów odbyła się na dziedzińcu Muzeum Archeologicznego w Poznaniu w sobotę.
Zwyciężyła Polędwica Szlachecka Rolniczej Spółdzielni produkcyjnej im. Jarosława Dąbrowskiego z Kruszewni.
Wyróżnione zostały:
Chleb żytni z czarnuszką na zakwasie żytnim firmy Titta.pl z Dąbrówki oraz Wino białe wytrawne z Gospodarstwa "Winnica Kudla" z Jankowic.
Konkurs Smak Powiatu Poznańskiego 2015 był jednym z elementów Dnia z Powiatem Poznańskim na Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku. Festiwalowa scena była miejscem pokazów kulinarnych nawiązujących do tradycji lokalnej kuchni. Na stoisku informacyjnym przy festiwalowej scenie dowiedzieć było można wszystkiego o turystycznych atrakcjach okolic Poznania.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?