Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smaki Regionów 2015: Poznaj razem z nami smaki Polski [ZDJĘCIA, PROGRAM]

AB
Turystyka kulinarna to coraz popularniejsza forma spędzania wolnego czasu. Kierując się apetytem wybieramy miejsca, których chcielibyśmy „posmakować”. Doskonałą okazją do rozsmakowania się w Polsce jest odbywający się w Poznaniu największy festiwal produktów tradycyjnych i regionalnych, który od dziś do 22 września będzie przyjmował smakoszy na terenie MTP w pawilionie 3A.

Co w tym roku mają do zaoferowania targi Smaki Regionów?

Przede wszystkim szczególne doznania smakowe towarzyszą wystąpieniu województwa wielkopolskiego. Obok regionalnych przysmaków pojawiły się na niej bowiem kulinarne rarytasy z Chungcheongnam-do - regionu partnerskiego z Korei Południowej. Na tej wyjątkowej ekspozycji można zapoznać się między innymi z takimi produktami jak hangwa (ryż smażony w tradycyjny sposób), czerwony żeń-szeń, suszony imbir z cukrem czy chusa (lokalny alkohol z jabłek).

Podczas targów na pewno warto odwiedzić również stoisko województwa pomorskiego, na którym można spróbować m.in. rybnych specjałów w korzennych zalewach, pierogów z różnymi nadzieniami, przetworów z runa leśnego, ekologicznych miodów, tradycyjnie wytwarzanych serów i przetworów mlecznych, jak również tradycyjnego piwa pomorskiego.

Obok niezwykle bogatej w smaki i aromaty ekspozycji, dla zwiedzających targi Smaki Regionów przygotowywany jest również atrakcyjny program wydarzeń. W tym roku Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP ponownie realizuje projekt "Tradycja i Smak Polskiego Pieczywa”. W ramach programu odbędą się m. in. pokazy wypiekania chleba, degustacje a dla dzieci zostanie przygotowana minipiekarnia, w której maluchy mogąy własnoręcznie przygotować bułeczki i rogaliki. Podczas targów nie zabraknie również pokazów kulinarnych i występów zespołów ludowych. Nowością w tym roku jest edukacyjny program stowarzyszenia „Polska Ekologia”, które w specjalnie zaaranżowanej strefie będzie zachęcało do spożywania owoców i warzyw.

Program wydarzeń na sobotę-niedziele,

Na wszystkie wydarzenia obowiązuję bezpłatne wejście

SOBOTA, 19 września

  • 09:00 - 17:00

  • Strefa Dziecka- Ideownia

  • stoisko 31

  • 09:00 - 17:00

  • Strefa Dziecka- Raj Smyka

  • Warsztaty z Panem Pianką

  • stoisko 30

  • 09:00 - 17:00

  • Strefa Dziecka- Urodziny z animacjami

  • stoisko 29

  • 10:00 - 17:00

  • Wikingowie - pokazy średniowiecznych rzemiosł, m.in.: bartnictwo, wytwarzanie filcu, tkactwo, przebieralnia.

  • stoisko 13

  • 11:00 - 15:00

  • Pokazy Walk Wikingów

  • stoisko 13

  • 12:00 - 14:00

  • Pokaz Kulinarny „Trzy Znaki Smaku

  • Scena kulinarna

  • 13:00 - 14:00

  • „Szklane Smaki” – konkurs z nagrodami

  • Scena Główna

  • 14:00 - 14:30

  • Degustacja zupy rybnej

  • stoisko 13

  • 14:00 - 15:00

  • Przez ogród do kuchni - pokazy kucharzy z restauracji Cucina i Avokado

  • stoisko 16

  • 14:00 - 15:00

  • „Wielkopolskie Koła Gospodyń Wiejskich” - Plebiscyt

  • Scena Główna

  • 14:00 - 16:00

  • Pokaz Kulinarny potraw regionalnych Województwa Pomorskiego

  • Scena kulinarna

NIEDZIELA, 20 września

NIEDZIELA, 20 września

  • 09:00 - 17:00

  • Strefa Dziecka- Ideownia

  • stoisko 31

  • 09:00 - 17:00

  • Strefa Dziecka- Raj Smyka

  • Warsztaty z Panem Pianką

  • stoisko 30

  • 09:00 - 17:00

  • Strefa Dziecka- Urodziny z animacjami

  • stoisko 29

  • 09:00 - 11:00

  • Pokaz Kulinarny potraw regionalnych Województwa Wielkopolskiego

  • Scena kulinarna

  • 10:00 - 10:40

  • Występ zespołu z Województwa Wielkopolskiego: Zespół Likowianie

  • Scena Główna

  • 10:00 - 17:00

  • Wikingowie - pokazy średniowiecznych rzemiosł, m.in.: bartnictwo, wytwarzanie filcu, tkactwo, przebieralnia.

  • stoisko 13

  • 11:00 - 12:00

  • Otwarcie Targów Smaki Regionów oraz Wręczenie nagród w konkursie o Medal Targów Smaki Regionów

  • Scena

  • 11:00 - 15:00

  • Pokazy Walk Wikingów

  • stoisko 13

  • 12:00 - 14:00

  • Przez ogród do kuchni - pokazy kucharzy z restauracji Cucina i Avokado

  • stoisko 16

  • 12:00 - 14:00

  • Pokaz Kulinarny potraw regionalnych Województwa Wielkopolskiego

  • Scena kulinarna

  • 12:30 - 13:00

  • Występ zespołu z Województwa Wielkopolskiego: Zespół Likowianie

  • Scena Główna

  • 13:00 - 16:00

  • Wielki finał konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo”, uroczystość wręczenia Pereł 2015

  • pawilon 11

  • 13:30 - 14:30

  • Prezentacja technik degustacji piwa i rodzajów szkła z jakiego należy je pić – szkolenie prowadzone przez profesjonalnego Cervasario, Panią Julitą Góźdź-Kowalską

  • Scena Główna

  • 14:00 - 14:30

  • Degustacja zupy rybnej

  • stoisko 13

20 092015niedziela, 14:00 - 16:00
Tytuł:Pokaz Kulinarny „Trzy Znaki Smaku”Miejsce: Pawilon 3A
Scena kulinarna Organizator:Agencja Rynku RolnegoZasady wstępu:Wejście w cenie biletu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski